DIJABETIČARI NISU SVJESNI KOLIKO POMAŽE: DONOSIMO PET RAZLOGA ZAŠTO ČEŠĆE JESTI BJELANCA

Proteini kojima bjelance obiluje vrlo su važni za izgradnju mišića, imuniteta, ali i očuvanje zdravlja kostiju i srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjelance ne sadrži šećer ni ugljene hidrate, a izuzetno je koristan za zdravlje.

Ima samo 17 kalorija, dok cijelo jaje sadrži oko 71 kaloriju. Ne sadrži holesterol i zasićene masti, pa je dobar izbor za one koji boluju od dijabetesa, povišenog holesterola ili pritska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo pet razloga zbog kojih bjelance treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu:

1. Smanjuje rizik od bolesti srca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno bjelance sadrži 54 mg kalijuma, koji je važan elektrolit i mineral koji potpomaže zdravlje srca, kostiju, funkcionisanje ćelija i organa.

Mnoge studije povezuju kalijum s nižim pritiskom, jer podstiče širenje krvnih sudova.

Ilustracija
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je studija sprovedena na 12.000 ispitanika pokazala da su oni koji su konzumirali 4060 mg kalijuma na dan, imali manji rizik od ishemijskih bolesti srca i kardiovaskularnih oboljenja za 37, odnosno 49 % u poređenju s onima koji su konzumirali ukupno 1.753 mg kalijuma.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE