DIJANA GLUMILA SIROTINJU: HRKALOVIĆ PRIJAVILA DA NEMA STAN I DA VOZI STARI PUNTO, A ŽIVJELA U LUKSUZU I VOZILA PORŠE!

Bivša državna sekretarka uhvaćena u prevari - u prijavi imovine Agenciji za spriječavanje korupcije očigledno je sakrila svoj imetak.

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, koja se trenutno nalazi u pritvoru zbog sumnje da je trgovala uticajem, godinama se u javnosti predstavljala kao osoba koja nema stan i ušteđevinu, živi samo od plate i vozi prastari “punto”, dok je zapravo živjela na visokoj nozi u luksuznom stanu i vozila se “poršeom”!

Ona je, naime, u imovinskoj karti, koja je javno dostupna na sajtu Agencije za spriječavanje korupcije, godinama prijavljivala samo platu, koja je u MUP išla od 650 eura, da bi kasnije, kad je postala državna sekretarka, porasla na 1400 eura. Kada je reč o vozilima, ona je jednom prijavila da ima automobil, i to “fijat punto” iz 1995. godine. Nekretnine nijednog momenta nije prijavila u imovinskoj karti.

S druge strane, posljednjih sedmica isplivali su brojni podaci o njenoj imovini, koji pokazuju da je živjela u luksuzu, da ima veliku ušteđevinu, te da je vozila skupocjene automobile, među kojima je “porše” s njenim inicijalima HD na registarskim tablicama. Fotografiju “poršea” njen otac Dane Hrkalović i dan-danas drži na profilu na Viberu.

Kada su policajci prije desetak dana izvršili pretres njenog stana, zatekli su skupocjeni italijanski nameštaj, pa čak i saunu, ali i fontanu na terasi. U stanu se nalazi i sef, u kojem je nađeno 100.000 eura u kešu. Kod sebe je imala i pištolj i pancir-prsluk.

Inače, tokom ove godine često je postavljala i fotografije na Instagram, na kojima se vidjelo u kakvom luksuzu živi.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka i nekadašnji član Agencije za spriječavanje korupcije Zoran Stojiljković kaže da je Hrkalovićka, kao i svi drugi bivši državni funkcioneri, bila u obavezi da i dvije godine nakon odlaska s funkcije prijavljuje promjene imovinskog stanja, što očito nije slučaj.

  • U odnosu na prijavljene prihode i troškove ima prostora da se krene u istragu porijekla novca, jer ako nema dokaze i prijave za imovinu, očito da je u ozbiljnom problemu i da je vrlo moguće koruptivno djelovanje. Takođe, u ovakvim slučajevima postoji i mogućnost konflikta funkcija ili nekog konflikta interesa – navodi Stojiljković za Kurir.

Dodaje da se u ovakvim slučajevima često pojavljuje poteškoća da se dokaže da je imovina srazmjerna prijavljenim prihodima:

  • To se najčešće i sazna kad ljudi padnu s vlasti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.