DIJETA I KOLAČI MOGU ZAJEDNO: BEZGLUTENSKI KOLAČ OD KESTENA S LJEŠNJACIMA

U Italiji je uobičajeno koristiti brašno od kestena, kojeg kod nas na žalost nema dovoljno iako je izuzetno zdravo i posebno pogodno za alergične na gluten i celijakičare.

Nekima je okus brašna od kestena prežestok i ponekad se osjeća dim, jer se dim koristi u procesu sušenja kestena prije mljevenja.

Iz tog je razloga ovdje korišten samo kuhani kesten, koji vjerujemo, prija svima.

Kad se s kestenom priprema razna jela, načešće to zahtjeva dosta posla. Ako ga ne možete kupiti, treba ga nabrati, skuhati i oguliti, a to je najdugotrajniji dio posla.

Ali sav se trud isplati jer aroma koju daje kuhani kesten je jedinstvena, okus mu je delikatan i sladak, tako da u receptima treba i manje šećera.

Sastojci (za kalup 21x25cm):

3 velika jaja

120 g šećera

50 g rižinog brašna

30 g kakaa u prahu

80 g kuhanog kestena (kuhani i oguljeni kesten zdrobiti vilicom da dobijete fino brašno)

20 g zdrobljenih lješnjaka

50 ml maslinovog ulja

70 ml vode

1 čajnu žličicu praška za pecivo

1 prstohvat soli

Za kalup: maslinovo ulje i 1 žlica rižinog brašna

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180° C. Mutiti bjelanjke s prstohvatom soli i kad se bjelanjci umute u čvrsti snijeg dodati šećerom, te nastaviti mutiti i u smjesu umutiti jedan po jedan žumanjak. Postepeno u smjesu ulijevajte ulje, uz neprestano miksanje.

Dodati u smjesu kesten brašno, zdrobljene lješnjake, rižino brašno, prašak za pecivo i kakao te sve skupa sjediniti. Zatim u smjesu dodati vodu i sve dobro umutiti da dobijete homogenu smjesu.

Namazati kalup za tortu i posuti ga rižinim brašnom. Uliti smjesu u kalup za tortu i peći na 180 stupnjeva oko 35-45 min.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HAYAT VAM POKLANJA MEVLUD-I-ŠERIF DŽEMALUDINA LATIĆA

0
Prve mubarek ramazanske večeri, u programu Hayat Tv, od 20 sati, Džemaludin Latić, pjesnik silnog raskošnog jezika I umijeća, svojim mevlud-i-šerifom odvešće nas na put, u vrijeme kada je zemljom hodio Odabrani, donosilac radosnih vijesti.