ĐIKIĆ: KORONAVIRUS ĆE POSTATI SEZONSKI VIRUS KOJI ĆEMO MOĆI KONTROLIRATI

Profesor Ivan Đikić, molekularni biolog i jedan od vodećih svjetskih naučnika, ocjenjuje da je 2021. bila godina naučnih uspjeha koji se temelje na stvaranju vrhunskih vakcina.

To je, kaže, godina uspjeha vakcinacije. Podsjećajući na to da su prije tačno godinu vakcinisane prve osobe u zemljama regiona, vakcinacija je otad do danas, naglašava, spasila stotine hiljada života. Stoga, 2021. ćemo, kaže on, pamtiti kao godinu uspjeha vakcinacije.

Zaštitni učinak

Podvlači da, uprkos novim varijantama koje su se pojavljivale i dolazile, vakcinacija još pokazuje najbolji zaštitni učinak, ne samo od teških slučajeva oboljenja i smrtnih ishoda već i u sprečavanju širenja virusa.

  • No, očigledno je to da nismo ravnomjerno cijepili populaciju, ne samo u svijetu već i u Evropi, gdje postoje velike razlike; od situacije u BiH, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, gdje se postotak vakcinacije kreće između 30 i 50. To je izrazito malo i te zemlje za sada imaju najveći rizik od onoga što će se događati u 2022. godini – kaže Đikić.

Kada je riječ o predviđanjima za narednu godinu, iznosi da će prva dva do tri mjeseca biti dosta opterećujuća za zemlje koje imaju oko 50 posto vakcinisanih i manje od toga.


Određena žarišta

  • Moja očekivanja su da ćemo u 2022., dijelom zbog karakteristike varijante omikron da se brzo širi i može inficirati izrazito velik broj ljudi, stjecati brzo veći postotak kolektivnog imuniteta, koji će nam pomoći da ćemo u sljedećoj godini ovu bolest pretvoriti iz pandemijske u endemsku. Pojavljivat će se u određenim žarištima, ali neće predstavljati više tako ogromnu opasnost. To govorim ne samo na temelju toga da je omikron varijanta koja je slabija nego da smo stvarno cijepljenjem već postigli i dostigli određenu razinu imuniteta koji uvijek smanjuje teškoće bolesti i hospitalizaciju – naglašava za Avaz sagovornik.

Potcrtava da svi ljudi koji se žele vakcinisati i zaštititi sebe trebaju imati mogućnost uzeti ne samo treću već i četvrtu dozu.

  • Cijepljenje neće biti obavezno u četvrtim i petim dozama, ali će biti ponuđeno svima koji žele dodatnu zaštitu. Koronavirus će postati, sigurno, endemski, sezonski virus, koji ćemo moći kontrolirati dodatnim cijepljenjem, a u isto vrijeme našim kolektivnim imunitetom koji ćemo imati do tada – zaključuje Đikić.

    Novi lijekovi

Đikić navodi i da je u ovoj godini napravljen ogroman progres u stvaranju novih specifičnih lijekova protiv koronavirusa.

Podsjeća na to da su odobrena dva lijeka koja su napravljena protiv virusnih enzima, specifičnih za koronaviruse.

  • Predviđanja su da će novi lijekovi biti borba protiv pankoronavirusa, odnosno, drugih koronavirusa koji će se pojaviti. Dakle, imat ćemo ne samo cjepiva već i lijekove koji će nas štititi – poručuje Đikić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.