ĐIKIĆ: NAJVEĆA OPASNOST LEŽI U OPUŠTANJU, MOŽE DOĆI I DO TREĆEG VALA KORONAVIRUSA

Naučnik Ivan Đikić, direktor Instituta za biohemiju u Frankfurtu, kazao je da sada moramo biti oprezni jer novi sojevi koji kruže zemljama u regiji i šire mogli bi biti laki okidač za treći val ako ne budemo imali kontrolu nad virusom.

  • Zato moramo na pametan način primjenjivati mjere i govoriti istinu, a ne davati populistička obećanja. Najveća opasnost leži u opuštanju, jer dvije do tri sedmice širenja virusa bez kontrole može dovesti do trećeg vala na proljeće – naglasio je Đikić za 24sata.hr.

Kaže kako će naredno ljeto biti drugačije od prethodnog iz dva razloga.

  • Jedan je to što imamo vakcinu koju lani nismo imali i do ljeta će veliki dio rizične populacije biti procijepljen. Drugo je da imamo bolja testiranja i globalno smo uspješniji u reagiranju. Negativno je što imamo nove sojeve koji su već uvelike prošireni, pa će turizma u tom smislu biti jedan od većih opasnosti. Najbolji dokaz za to nam je Portugal kojem su turisti iz Velike Britanije srušili dotadašnji zdravstvenu sliku. Ovo ljeto turisti će prije svega tražiti sigurnost i visok kvalitet turizma – istakao je Đikić.

Pojasnio je i šta je ključ vakinacije:

  • Glavno je pitanje koliko će trajati imunost da ne doživimo teže oblike bolesti. Vakcina osigurava da oko osam mjeseci osoba ne može teže oboljeti, ali u realnosti za neke će to biti nekoliko godina, a za neke će procjepljivanje značiti i zaštitu za cijeli život – naveo je Đikić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SAD ULOŽIO VETO NA PRIMANJE PALESTINE U UN! ABAS: TO JE...

0
Sjedinjene Države jučer su u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda uložile veto na punopravno članstvo palestinske države u UN-u.