ĐIKIĆ POJASNIO: MOŽETE SE ZARAZITI I DVIJE SEDMICE NAKON ŠTO STE PRIMILI VAKCINU PROTIV COVID-19

Naučnik Ivan Đikić, direktor Instituta za biohemiju u Frankfurtu, kaže da se simptomi COVID-19 mogu dobiti između prve i druge doze vakcine, odnosno u prve tri sedmice.

  • Čak i do dvije sedmice nakon primanja druge doze vakcine može doći do razvoja simptoma bolesti, no u manjem postotku. To znači da se u pet do šest sedmica od početka vakcinisanja stvara imunološki odgovor na virusni antigen. Tek mjesec i po dana nakon početka vakcinacije i primanja obje doze osoba je zaštićena snažnim imunološkim odgovorom – kazao je Đikić, piše 24sata.hr.

Važno je pitanje, kaže, koliko će nas vakcina dugo štititi.

  • Za sada još nije tačno poznato koliko dugo štite ove vakcine od infekcije virusom te od razvoja bolesti COVID-19. Prema ispitivanjima, imunološki odgovor traje barem tri mjeseca, no na temelju snažnih imunoloških odgovora smatra se da može trajati i do nekoliko godina, a možda i doživotno kod dijela populacije. To trebamo i dalje naučno pratiti i prikupljati tačne statističke podatke – dodaje Đikić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE