DIPLOMATSKA POBJEDA ERDOGANA: NAKON TURSKE INICIJATIVE, RUSIJA ĆE DEBLOKIRATI IZVOZ UKRAJINSKOG ŽITA

U dogovoru sa Kijevom i Ankarom, Rusija je odlučila deblokirati žitarice iz Odese.

  • U teritorijalnim vodama susjedne zemlje turske vojne snage preuzet će razminiranje, a također će pratiti brodove do neutralnih voda, navodi se u izvještaju od ponedjeljka.

Ruski ratni brodovi potom bi pratili brodove sa žitom do Bosfora.

Ovaj korak dolazi u vrijeme rasta cijena hrane nakon što je rat Moskve protiv Ukrajine doveo do velikih turbulencija na svjetskim tržištima. Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, a kolaps njezinih isporuka nakon ruske invazije jako je pogodio afričke zemlje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je primio predsjednika Afričke unije i Senegala Mackyja Salla kako bi razgovarali o tom pitanju.

Putin je negirao da je Rusija odgovorna za visoke cijene, ali je rekao da je spreman olakšati isporuku žita.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov očekuje se u srijedu u Ankari radi razgovora o tom pitanju. Nakon razgovora, plan za deblokadu žita u Odesi treba biti službeno odobren, pišu novine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je potvrdio razgovore s Turskom o izvozu žita.

Ukrajina, rekao je Zelenski na brifingu u Kijevu, razgovara s Turskom o ideji da mornarica treće zemlje jamči prolaz ukrajinskog izvoza žitarica kroz Crno more kojim dominira Rusija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE