DIPLOMATSKI DEBAKL DODIKA I ČOVIĆA: PIC JE U SAMO PET TEZA UNIŠTIO NJIHOV PAKLENI PLAN PROTIV DRŽAVE BIH

Političke akcije Milorada Dodika i Dragana Čovića u međunarodnoj zajednici kotiraju lošije nego ikad. Nakon njihovog istupa pred ambasadorima Vijeća sigurnosti UN-a, svima je postalo jasno da glavni problem u BiH predstavlja bujajući separatizam, koji svjesno potiču SNSD i HDZ i njihovi lideri Dodik i Čović.

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se 1. i 2. decembra 2020. godine putem videolinka kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, a nesumnjivo je u fokusu njihove pažnje bio zajednički istup Milorada Dodika i Dragana Čovića na neformalnoj sesiji Vijeća sigurnosti UN-a.

U najkraćem, svi zahtjevi koje su na drzak, a u slučaju Dodika i primitivan način, iznijeli stranački šefovi SNSD-a i HDZ-a, glatko su odbačeni, što, vjerovatno, predstavlja najteži poraz Dodika i Čovića u posljednjoj deceniji.

Akcija Milorada Dodika i Dragana Čovića već je dulje vremena usmjerena na pet glavnih tačaka: a) da se iz Ustavnog suda BiH eliminiraju trojica stranih sudija, b) da se ukine kancelarija OHR-a u Sarajevu, c) da se na mala vrata putem promjene Izbornog zakona formira treći, hrvatski entitet, d) da se dodatno razvlaste državne institucije BiH, a ojačaju entitetske institucije, e) da se afirmira pravo naroda na samoopredjeljenje, što u konkretnom slučaju znači da se Srbima i Hrvatima dopusti prekrajanje granica tako što bi se RS prisajedinila Srbiji, a tzv. Herceg-Bosna Hrvatskoj.

PIC je glatko odbacio sve ove tačke strateškog političkog djelovanja HDZ-a i SNSD-a.

Na Dodikove i Čovićeve zahtjeve PIC je odgovorio u pet kratkih, jezgrovitih teza, koje ne ostavljaju ni najmanje prostora za nedoumicu:

1. Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

2. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

3. Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi.

4. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provođenju njegovog mandata u skladu s Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno.

5. Upravni odbor je podvukao da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir. Naglasio je potrebu za punom implementacijom programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

U nastavku pogledajte videoobraćanje Milorada Dodika na neformalnoj sesiji pred Vijećem sigurnosti UN-a, u kojem je lider SNSD-a u svoje i u ime lidera HDZ-a Dragana Čovića iznio ključne zahtjeve pred međunarodnu zajednicu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE