DIPLOMATSKI ŠAMAR RUSIMA: POLJSKA ZABRANILA ULAZAK SERGEJU LAVROVU U ZEMLJU

Zvanična Varšava je zabranila ulazak u zemlju Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije.

Naime, on je trebao učestvovati na sastanku šefova diplomacija OESS-a. Rusi ovakvu odluku nazivaju provokativnom i bez presedana.

  • Ne samo da je Varšava na ovaj način diskreditirala samu sebe, već je nanijela nepopravljivu štetu autoritetu cijele Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju – stoji u saopćenju.

Poljska, koja početkom decembra organizira ministarski sastanak OESS-a, jučer je objavila da je Sergeju Lavrovu ulazak na poljski teritorij odbijen.

  • Očekujemo da Ruska Federacija izabere članove svoje delegacije u skladu s važećim propisima – rekao je AFP-u pouzdani izvor iz rotirajućeg poljskog predsjedništva OESS-a.

Isti izvor je kazao da ruska delegacija ne bi trebala na sastanke slati “​osobe koje je Evropska unija sankcionirala nakon ruske ofanzive na Ukrajinu pokrenute 24. februara, a među njima je i Sergej Lavrov.

  • Uvjereni smo da svi razumni političari dijele rusko stajalište. Takvi su potezi neprihvatljivi – objavila je ruska diplomacija.
  • Ovakve destruktivne odluke Poljaka (…) guraju OESS prema ponoru – rekao je izvor, optuživši OESS da se pretvorio u “poligon za antiruske vježbe”.

Sastanak 57 ministara vanjskih poslova Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju održat će se 1. i 2. decembra u Lodzu, gradu u središnjoj Poljskoj. Rusku delegaciju predvodit će ruski ambasador pri OESS-u Aleksander Lukaševič, saopćila je Moskva.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ELVEDINA MUZAFERIJA: OVO MI JE POKAZATELJ DA MOGU OSTVARITI JOŠ VIŠE

0
Najbolja bosanskohercegovačka alpska skijašica Elvedina Muzaferija po okončanju sezone u takmičenju FIS Svjetski kup i Evropa kup i povratku u Sarajevo izjavila je da je ponosna na postignute rezultate.