DIREKTOR SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE TRAŽIO DA RAZGOVARA SA ČLANOVIMA PREDSJEDNIŠTVA BIH O VAKCINAMA

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), tražio je da razgovara sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajućim Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Tema razgovora su vakcine protiv COVID-19.

Stalna predstavnica BiH pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, ambasadorica Nermina Kapetanović, razgovarala je danas sa Ghebreyesus o isporuci Covid-vakcina Bosni i Hercegovini. Na zahtjev ambasadorice Kapetanović, razgovaralo se o što bržoj isporuci vakcina putem COVAX mehanizma.

Kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa zastojem isporuke, generalni direktor WHO-a je zatražio da sutra razgovara direktno sa članovima Predsjedništva.

Ambasadorica Kapetanović, bivša državna zastupnica SDA, kako Faktor.ba saznaje, upoznala je Ghebreyesusa o načinu donošenja odluka u BiH te ga zamolila da svojim autoritetom pomogne u otklanjanju prepreka zbog kojih BiH još uvijek nije dobila vakcine koje je zatražila i platila.

BiH je sredinom septembra prošle godine naručila 1.232.000 doza vakcina protiv COVID-19. Novac je uplaćen za nabavku vakcina putem Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), u okviru Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprečavanje COVID-19 (COVAX), u kojem učestvuje oko 190 država svijeta. Krajem januara iz Minstarstva civilnih poslova BiH poslano je saopćenje da će u našu zemlju polovinom februara stići 23.400 doza Biontech-Pfizer, a do kraja mjeseca i 153.600 do 259.200 AstraZeneca/SKBIO vakcina.

Međutim, 22. februara u Ministarstvo su stigli dodatni zahtjevi koje BiH mora ispuniti, a tiču se skidanja odgovornosti sa proizvođača vakcina. Ugovorima BiH mora garantirati da će preuzeti svu odgovornost za vakcine onog momenta kada one stignu na bh. tlo. Iste takve ugovore potpisuju i sve druge zemlje koje kupuju vakcine putem COVAX mehanizma.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OSMANI: KOSOVO SE USAGLASILO SA DIJELOM AMERIČKOG PREDLOGA U VEZI SA...

0
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je pred sutrašnji nastavak dijaloga u Briselu izjavila da postoji saglasnost oko dijela američkog prijedloga u vezi sa pitanjem dinara.