DIREKTORI SARAJEVSKIH TEATARA TRAŽE HITNU IZMJENU ZAKLJUČAKA SKUPŠTINE KS

Direktori sarajevskih teatara danas su uputili apel zastupnicima Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo da pod hitno revidiraju zaključke kojima se uvodi moratorij na ugovore na određeno, ali i neformiranje nadzornog odbora u tim kulturnim institucijama.

Na hitnoj konferenciji za medije danas su direktori sarajevskih teatara Emir Hadžihafizbegović, Ismir Fazlić, Aleš Kurt, Adnan Džindo, Dario Vučić, Nihad Kreševljaković, Samir Lokvančić i Izudin Bajrović, kazali da se spomenutim zaključkom zabranjuje rad institucija kulture.

Podsjećaju da se zaključcima Skupštine KS zabranjuje rad i angažman na privremenim i povremenim poslovima, te institucije ostaju bez upravnih odbora, zabranjuje se rad ugovorom o djelu, autorski honorari, kao i bilo kakvo potpisivanje ugovora sa saradnicima na predstavama.

– Šokirani smo da se ovako neselektivno donio jedan zaključak i duboko vjerujemo da se radi o previdu. Stoga, mi direktori sarajevskih teatara upućujemo javni apel da se zaključak Skupštine KS pod hitno revidira i da se naše institucije izuzmu iz zaključka. U protivnom, naš dalji rad bi bio nezakonit i mi već danas radimo nelegalno – istaknuto je u apelu.

Rečeno je da su uprkos brojnim problemima sa kojima se institucije kulture kontinuirano suočavaju već 25 godina, nedostatak kadrova, siromašni budžet, ipak iznjedrile velika imena po kojima su BiH i Sarajevo prepoznatljivi u svijetu, piše Fena.

– Problemi u našim institucijama generiraju se od samog prestanka agresije na BiH. Sistemska atrofija rada u našim institucijama dovela je sve nas u jednu ‘beketovsku situaciju’. Mi ne samo da nemamo dovoljno sredstava za naš finalni proizvod koji se zove predstava, nego radimo u prepolovljenoj sistematizaciji, što se vrlo egzaktno može dokazati – istaknuto je danas na konferenciji.

Stoga, direktori sarajevskih teatara: Narodnog pozorišta, Kamernog teatra, Pozorišta mladih Sarajevo, SARTR-a, Baleta, Opere i Filharmonije NP Sarajevo te MESS-a predložili su hitnu izmjenu zaključka i “to na način da te institucije dodaju u zaključku onim koje su zastupnici Skupštine KS naveli u tački 3. tog zaključka, čime bi se, duboko vjerujemo, nenamjerna nepravda unutar skupštinskog odlučivanja prema našim institucijama ispravila”.

Podršku direktorima sarajevskih teatara dao je ministar  kulture i sporta KS Kenan Alikadić, koji je kazao da će učiniti sve da se nađe rješenje te skupštinski zaključak povuče i revidira. Svrhu tih zaključaka sam ne vidi, kao ni da se ustrajava na uništenju kulture koja je preživjela agresiju na BiH.  

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.