DIREKTORI ŠVICARSKIH BOLNICA ZATRAŽILI UVOĐENJE HITNIH MJERA

Direktori pet najvećih švicarskih bolnica zatražili su od ministra zdravlja uvođenje hitnih mjera da bi se suzbilo širenje koronavirusa.

U pismu ministru zdravlja Alanu Berseu, direktori univerzitetskih bolnica u Cirihu, Bazelu, Bernu, Lozani i Ženevi su naveli da ih pandemija prisiljava da odgađaju operacije za pacijente u teškom stanju i kojima je život ugrožen, a sve je manje kreveta na odjeljenjima intenzivne njege.

Više od 4.000 operacija odgođeno je od oktobra u ovih pet bolnica, piše list.

Švicarska je teško pogođena epidemijom sa oko 5.000 novih slučajeva infekcije dnevno. Oko 1,3 posto populacije zaraženo je u posljednjih 28 dana.

Direktori su izrazili bojazan da bi treći talas infekcije početkom naredne godine mogao da izazove kolaps zdravstvenog sistema.

Gregor Coind iz Univerzitetske bolnice u Cirihu opisao je kako su jednog mladog pacijenta, koji boluje od raka, morali da vrate kući jer nije bilo slobodnog mjesta. Tom pacijentu tada je trebalo da uklone tumor.

Agencije
  • Veoma sam zabrinut. Situacija je veoma napeta, odjeljenja intenzivne njege u Bernu, Cirihu i Argauu su skoro potpuna zauzeta, a broj novih slučajeva stalno raste – pojasnio je on.

Švicarska Vlada je u petak, 11. decembra, proširila restrikcije i naredila svim restoranima, prodavnicama i barovima zatvaranje u 19.00 sati.

Coind je rekao da se zalaže za potpunu blokadu, uključujući zabranu skijanja kako bi se epidemija stavila pod kontrolu.

Vlada je saopćila da država mora da djeluje brzo i rastereti bolnice i zdravstvene radnike.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.