DIREKTORICA JUVENTAFESTA JASNA DIKLIĆ POTPISALA PLATFORMU ZA MIR

Platformu za mir, dokument USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, danas je u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo potpisala i Jasna Diklić, direktorica Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest i Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti i kulture „Medija-Art‟, saopćeno je iz Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti i kulture „Medija-Art‟.

Time se to udruženje pridružilo mnogobrojnim potpisnicima državnog i nevladinog sektora koji kroz akcione planove omogućuju provedbu tog dokumenta.

  • Kada pogledam ovaj dokument i njegove vrijednosti, on izgleda kao da smo ga mi pisali, potpuno se slaže s našim ciljevima i misijom Juventafesta – izjavila je Diklić prilikom potpisivanja Platforme za mir, u prisustvu Emine Trnke, voditeljice programa u Institutu za razvoj mladih KULT i grant menadžerice projekta PRO-Budućnost.

Dokument Platforma za mir kreiran je u formi deklaracije i rezultat je intenzivnog rada u više od 70 lokalnih zajednica u BiH.

Godine 2017. usvojilo ju je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, nedugo zatim primila k znanju i Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom PSBiH usvojio je Platformu za mir 2018. Iste godine Dom naroda PSBiH usvojio je Platformu za mir, a potpisali su je načelnici i gradonačelnici svih zajednica iz okvira projekta PRO-Budućnost, devet većih parlamentarnih političkih partija, vladika Grigorije, kardinal Vinko Puljić, muftija mostarski Salem Dedović, Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, mediji, udruženja žrtava rata iz svih naroda te NVO i drugi.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekt izgradnje mira i povjerenja među građanima svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA), saopćeno je iz Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti i kulture „Medija-Art‟.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.