DIREKTORICE PREDŠKOLSKIH USTANOVA U ZDK NEZADOVOLJNE ZBOG STROŽIJIH MJERA U VRTIĆIMA

Aktiv direktorica javnih i privatnih predškolskih ustanova Zeničkodobojskog kantona smatra Odluku o zabrani rada, ali i donošenje posebnih strožijih mjera neopravdanim i diskriminirajućim, jer su, kako kažu, donesene samo u ZDK ne uzimajući u obzir interese djece, koja su najsigurnija kada se nalaze u vrtićima.

  • Kako se u medijima plasira informacija da je epidemiološka situacija nepovoljna, ali da se stanje stabilizira i da pada broj zaraženih, roditelji čiju djecu nismo mogli primiti u vrtiće nakon otvaranja se pozivaju na izjave nadležnih iz medija i traže informaciju kada će se broj djece u grupama povećati, odnosno kada ćemo primiti njihovu djecu? U potpunosti razumijemo i suosjećamo sa roditeljima koji moraju na posao, imaju Ugovore sa vrtićima, a ne mogu koristiti usluge – saopćio je Aktiv.

Predškolske ustanove pojedinačno, Aktiv direktorica predškolskih ustanova ZDK i Udruženje privatnih predškolskih ustanova ZDK uputili su razne molbe i zahtjeve prema Vladi ZDK kantona, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu finansija, Institutu za zdravlje i sigurnost hrane, ali kako navode do danas nisu dobili informaciju do kada bi mjere mogle potrajati.

Obzirom da prilikom zatvaranja vrtića nije planirana finansijska podrška u vidu nadoknade štete nanesene vrtićima, Aktiv izražava zabrinutost i za finansijsko poslovanje javnih i opstanak privatnih vrtića.

  • Sve dok se radi sa smanjenim grupama, gubitak po jednoj grupi mjesečno je oko 2.000 KM. A ako vrtić ima, na primjer,  pet grupa to je oko 10.000 KM mjesečno, što je veliki iznos koji se dodaje na štetu nastalu u martu zbog potpune zabrane rada. Ukoliko se finansijski ne pomogne vrtićima, a mjere ostanu na snazi, i javni i privatni vrtići će morati značajno korigovati svoje mjesečne cijene usluga – saopćio je Aktiv.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SPASILAC KOJI JE DANKU (2) TRAŽIO 20 SATI: NA OVIM MJESTIMA...

0
Spasilac Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja (GSS) bio je gost RTS, i tom prilikom je pričao o potrazi za malom Dankom Ilić iz Bora (Srbija), u kojoj je učestvovao više od 20 sati.