DIZDAREVIĆ: LASTAVICA NAS POVEZUJE S PRIRODOM I NAŠIM HISTORIJSKIM KORIJENIMA

Muftijstvo zeničko pripremilo je zbog koronavirusa reducirani, ali ipak bogat program za tradicionalnu vjersko-kulturnu i sportsku manifestaciju “Lastavica”, koji će ove godine biti biti realiziran u periodu od 24. jula do 2. augusta.

Završni vjerski i sportski program održat će se 2. augusta na platou Lastavica, koji se nalazi na granici općina Zavidovići i Kakanj te Grada Zenica, kada će biti proučena i lastavička dova, a lastavičku poruku ove će godine uputiti goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

“Večer Kur’ana”, koji će u petak, 26. jula, iza akšam-namaza biti održan u džamiji u džematu Varošište kod Vranduka, bit će i prvi ovogodišnji vjerski događaj u sklopu “Lastavice”.

Novost ovogodišnje manifestacije je i planinarska tura na Lastavicu pod nazivom “Tragom bosanskih bogumila”, koju će 26. jula predvoditi planinarski vodič Afan Abazović. Tom prilikom planinari će posjetiti i značajne historijske spomenike “Stećak gosta Mišljena”, “Markov kamen”…

  • Cilj nam je da, na neki način, povežemo našu zajednicu s historijskim korijenima tog prostora, s obzirom da Lastavica ima svoj dubok historijski korijen. Lastavica je jedno specifično dovište u Bosni i Hercegovini. To nije samo prostor dovišta, nego i zborišta, gdje nema samo sakralnu, duhovnu dimenziju, nego ima i svoju profane dimenziju, koja se ogleda u snažnom povezivanju ljudi sa različitih područja – kazao je na današnjoj pres-konferenciji dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Vijekovima unazad, napomenuo je muftija Dizdarević, stanovnici sela iz te tri lokalne zajednice, koja gravituraju tom lokalitetu, okupljali su se i družili, piše Fena.

  • Lastavica nas povezuje s prirodom, Lastavica nas povezuje s našim historijskim korijenima. Poštivanje Lastavice, po meni i neki istraživačima, najbolji je pokaz i dokaz da islam u BiH i Bošnjaci u BiH svoj identitet ne crpe samo iz osmanskog perioda. Mi smo baštinici i sljedbenici, na neki način, one kulture koja je bila ovdje prisutna, a radi se o bogumilskoj kulturi. Time, na neki način, diskreditiramo onaj mit o Bošnjacima kao Turcima – podsjetio je muftija Dizdarević.

On je najavio da će o potrebnim higijensko-epidemiološkim mjerama za održavanje “Lastavice” u petak, 31. jula, govoriti i na hutbi na džuma namazu te da će se potruditi da se ispoštuju i zadovolje sve epidemiološke mjere, zbog čega su iz sportskog programa “izbačeni” turnir u malom nogometu te disciplina potezanje konopca.

U ljetnoj bašti kod zgrade Muftijstva, 29. jula u 19.00 sati, bit će održana i promocija knjige “Izgubljena historija”, autora Michaela H. Morgana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ARGENTINA TRAŽI PARTNERSKI STATUS U NATO-U

0
Argentina je od NATO-a zatražila da postane jedna od "globalnih partnera" tog sigurnosnog saveza, rekao je ministar obrane Luis Petri u trenutku kada njegova zemlja traži način da osnaži veze sa SAD-om i Evropskom unijom.