DJECA NE MOGU UČITI BOSANSKI JEZIK: RODITELJI IZ LIPLJA TRAŽE POMOĆ INZKA

Mi smo grupa roditelja školaraca iz Liplja kod Zvornika, kojima je onemogućeno njihovo temeljno ljudsko pravo, pravo na vlastiti – bosanski jezik, zagarantovano Ustavom BiH, Deklaracijom Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, te UNICEF-ovom deklaracijom Komisije za obrazovanje, kaže se na početku dopisa upućenog visokom predstavniku Valentinu Inzku.

Roditelji bošnjačke nacionalnosti Područne škole Liplje već treću sedmicu su u štrajku i djeca ne idu na nastavu zbog zabrane izučavanja maternjeg, bosanskog jezika, te su nakon brojnih sastanaka i poziva ovaj put ponovo pisali i zatražili od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da konačno počne raditi svoj posao i stane u zaštitu djece i Bošnjaka u entitetu Republika Srpska.

  •  Dugogodišnje neuvažavanje naših temeljnih prava i prava naše djece je kulminiralo i dovelo nas je do toga da smo na početku ove školske godine, nažalost, našu djecu morali povući sa nastave, dok se konačno ne stane u kraj ovoj diskriminirajućoj i krajnje ponižavajućoj praksi nametanja naziva ‘jezik bošnjačkog naroda’ našoj djeci. Mnoge nadležne institucije su nas kontaktirale, ali se mi i dalje vrtimo u krug i rješenje se ne nazire, jer se svi nadaju nemogućem – da će se nekako odobrovoljiti i smekšati diskriminatorska entitetska vlast, sa kojom je nemoguće ljudski razgovarati. Prepušteni smo sami sebi, da se gušimo u ovom bezumlju, iz kojeg se godinama ne uspijevamo izbaviti – ističu roditelji školaraca iz Liplja i dodaju:
  • Čin krajnjeg poniženja je otvoreno pokazivanje našoj djeci da su manje vrijedni i neželjeni ovdje. Jaz je utoliko veći što se učenicima srpske nacionalnosti uvažava njihovo pravo da svoj jezik nazivaju srpskim, a ne ‘jezikom srpskog naroda’, propisanim Ustavom BiH, iza kojeg se kriju i iza kojeg se brane i direktor škole i nadležna ministarstva. Mi pitanje srpskoga jezika ne potenciramo, jer nam on nije smetnja. Vjerujemo da ste upoznati sa nebulozama koje nam se serviraju o tome kako se jezik jednoga naroda uvijek zove po njegovom imenu, imenu naroda, što je besmisleno. Bez reakcija i sankcija negira se od 2016. godine da svaki konstitutivni narod ima pravo bez ikakvog uplitanja imenovati svoj jezik onako kako sam bira, želi i osjeća. Nesmetano se i dalje sprovodi politika izgona nad Bošnjacima u ovom entitetu na razne načine, pa i kroz obrazovni proces, koji je u potpunosti prilagođen djeci srpske nacionalnosti. Cilj ovakvog obrazovnog procesa i jeste da ga svi oni koji nisu Srbi napuste, to jest da iz istog budu protjerani. Nama se konstantno govori da, ukoliko nismo zadovoljni, ispišemo svoju djecu i školujemo ih u Federaciji BiH! Blaga ili nikakva reakcija na ugnjetavanje i nepoštivanje zakona i sudskih odluka je ono što daje ohrabrenje vlastima Republike Srpske da nastave sa kršenjem naših prava”.

Stoga, poručuju roditelji, “gospodine Inzko, vi ste nam posljednja nada, slamka spasa u ovom apsurdu koji nam se nameće od strane diskriminatorske vlasti, te vas molimo da reagujete i pružite nam toliko željenu i potrebnu podršku”.

  •  Već za nekoliko godina će biti prekasno. Međunarodne institucije i diplomatske misije nam godinama pružaju samo deklarativnu podršku i ništa ne čine u praksi kako bi se sankcionisalo kršenje Ustava ove zemlje, te njenih zakona i sudskih presuda. Mi vas molimo da stanete u kraj takvoj praksi i da se uključite u našu borbu da sami imenujemo svoj maternji jezik. Sigurni smo da nešto možete učiniti i uzdamo se u vašu stručnost, ali i ljudskost. Pozivamo vas da ukoliko ste u mogućnosti posjetite djecu i roditelje u Liplju. Unaprijed vam se zahvaljujemo – stoji u dopisu visokom predstavniku, koji je potpisao Muharem Sinanović, predstavnik roditelja Liplja za bosanski jezik.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

I TO JE MOGUĆE U BIH: PREDUZEĆA BEZ IJEDNOG ZAPOSLENOG ZARAĐUJU...

0
Preduzeće Ingrosso iz Bijeljine koje, prema zvaničnim podacima, nije zapošljavalo nijednog radnika zaradilo je u 2023. godini 5,1 milion maraka, dok je firma Niagara sports global managament iz Bosanske Gradiške sa samo jednim zaposlenim ostvarila dobit od čak 9,3 miliona KM, piše Capital.ba.