DO DANAS JE 46 POSTO MOČVARNIH PODRUČJA JUŽNOG IRAKA U POTPUNOSTI IZGUBILO VODU

Iako su na glasu kao lokacija biblijskog rajskog vrta, iračke močvare pogođene su trogodišnjom sušom i smanjenim protokom vode duž rijeka i pritoka koje izviru iz susjedne Turske i Irana.

Prostranstva nekoć bujne močvare Huveiza, koja se proteže uz granicu s Iranom, isušena su, a njihova je vegetacija požutjela. Dio močvare Čibaiš, koji je popularan među turistima, doživio je istu sudbinu.

Močvare južnog Iraka upisane su na UNESCO-ov popis svjetske baštine 2016. zbog bioraznolikosti i drevne historije.

No sada korita suhih potoka vijugaju oko nekoć zelenih močvara, a jezero Um al-Naaj svedeno je na mutne lokve među uglavnom suhim tlom.

Smještene između rijeka Tigrisa i Eufrata, mezopotamske močvare stradale su pod bivšim diktatorom Sadamom Huseinom, koji je 1991. naredio da se isuše kao kazna zajednicama koje su štitile pobunjenike.

Močvare su i u prošlosti povremeno prolazile kroz godine velike suše, nakon čega bi ih oživile jake kiše

Od augusta 2020. do danas 46 posto močvarnih područja južnog Iraka, uključujući Huveizu i Čibaiš, u potpunosti je izgubilo vodu, prema nizozemskoj organizaciji za izgradnju mira PAX.

UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu ističe da su močvarna područja u Iraku jedna od najsiromašnijih u zemlji i jedna od najviše pogođenih klimatskim promjenama, dodajući kako su zabilježene niske razine vode bez presedana.

Bioraznolikost je također ugrožena.

Močvare su dom za brojne populacije ugroženih vrsta i važna su tačka zaustavljanja za oko 200 vrsta migratornih vodenih ptica, prema UNESCO-u.

Aktivist za zaštitu okoliša Ahmed Saleh Nima rekao je da u močvarama više nema ribe, divljih svinja pa čak ni glatkodlake vidre.

-Vlada želi sačuvati najveću moguću količinu vode – kazao je Ahmed Saleh Nima.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NA DODIKOV MITING STIGLI I AUTOBUSI IZ SRBIJE: OKUPLJENI VELIČAJU RATNOG...

0
Na banjalučkom Trgu Krajine u 18 sati počeo je miting za koji rukovodstvo bosanskohercegovačkog entiteta RS kaže da je organizovan kao "odgovor na pokrenutu rezoluciju o Srebrenici u UN".