A, ovako ćete pripremiti po Miranovom receptu.
Skuhamo crvenu leću u mjeru vode 2:1, iscijedimo višak vode jer leći treba otprilike 15 minuta da se skuha na nivo koji je nama potreban da bude blago kašasta.
U drugoj tavi propržimo glavicu crvenog luka, jednu mrkvu sitno sjeckanu i dva čehna bijelog luka. Dodamo piletinu sitno sjeckanu na kockice, zatim dodamo leću i 4-5 kašika pelata. Time zapravo pravimo sos. Lagano dinstamo dok se leća ne raspadne dok ustvari ne dobijemo lijepu kremastu bazu. Sama leća nam daje podlogu i bazu klasičnog bolonjez sosa.
Skuhamo široku tjesteninu ili neku varijantu kratke tjestenine kao što su makarone koja može da popije ovaj sos, jer su to teški sosovi koje kombinujemo sa “teškom” tjesteninom.
Špageti koji su kod nas kratka varijanta bi izostali. Puno su bolja opcija makaroni ili široki pilav.
Začinimo po želji samo pazimo da dodavanjem vode ne izgubimo tu varijantu malo gušćeg sosa.
Prijatno!