DO SEPTEMBRA ODGOĐEN POSTUPAK IZRUČENJA ASSANGEA SAD-U

Saslušanja po američkom zahtjevu za izručenje utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea nastavit će se u septembru nakon odgađanja u aprilu zbog epidemije koronavirusa, objavio je u ponedjeljak sud u Londonu.

Sjedinjene Države traže Assangeovo izručenje tereteći ga po 18 tačaka optužnice, uključujući urotu za hakiranje, u vezi objave povjerljivih diplomatskih dokumenata prije deset godina.

Sud je ročišta po zahtjevu za izručenje počeo u februaru, a zatim je slijedila odgoda do 18. maja.

Assange je optužen za saradnju s bivšom američkom obavještajnom analitičarkom Chelseajom Manning u cilju objave stotina hiljada povjerljivih dokumenata.

Prošle sedmice sutkinja Vanessa Baraitser saglasila se s odgodom zbog pandemije koronavirusa. Na ročištu u Westminster Magistrates’ Court u ponedjeljak je dogovoreno da je najbolje odgoditi saslušanja do septembra, a o datumu će se odlučiti naknadno, rekao je glasnogovornik suda.

Australski državljanin, 48-godišnji Assange, mogao bi ostatak života provesti u zatvoru jer mu prijeti do 175 godina zatvora.

On optužbe odbacuje i naziva ih političkim optužbama i prijetnjom slobodi govora, a SAD tvrdi da je ugrozio živote obavještajaca objavom tajnih diplomatskih depeša.

  • Oslobodite oca moje djece, tvitala je Assangeova partnerica Stella Morris koja je rekla da je njemu život ugrožen covidom-19 u londonskom zatvoru Belmarsh u kojem je od septembra prošle godine.

Assange je prošlog aprila bio izbačen iz ambasade države Ekvador u kojem je proveo sedam godina kako bi izbjegao izručenje SAD-u i u tom razdoblju zbližio se s odvjetnicom Morris i ona mu je rodila dva sina.

Pristaše izražavaju zabrinutost za Assangeovo zdravlje, prenosi agencija dpa.

  • Assange će morati provesti više od 18 mjeseci u zatvoru Belmarsh prije nego što se čuju bilo kakvi dokazi o zahtjevu za njegovo izručenje, priopćila je Media Freedom, skupina za slobodu govora koja vodi kampanju za njegovo oslobođenje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.