DOBRE VIJESTI IZ GORAŽDA: SVI ZDRAVSTVENI RADNICI KANTONALNE BOLNICE NEGATIVNI NA KORONAVIRUS

Svih 28 testiranih ljekara i zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice Goražde je negativno na korona virus, potvrdila je Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

I Kamenica je bila među testiranim ljekarima za koje se ustanovilo da su negativni na koronavirus.

Ljekari i zdravstveno osoblje testirani su zbog dvojice zaraženih kolega, RTG tehničara i inžinjera za koje se pretpostavlja da su zaraženi zbog kontakta sa pacijenticom, starijom osobom, koja je je također pozitivna na koronavirus.

Kantonalni štab civilne zaštite BPK-a naložio je Kriznom štabu Ministarstva zdravstva da ispita i utvrdi činjenice u slučaju zaraženih RTG tehničara/inžinjera u Kantonalnoj bolnici Goražde i pripremi naredbe za samoizolaciju osoba koje su imale kontakt sa zaraženim osobama.

Kamenica je potvrdila da su zaraženi uposlenici bili adekvatno zaštićeni prilikom snimanja pluća zaražene pacijentice, ali da su uprkos tome i oni inficirani, piše Klix.ba.

  • Dva RTG inžinjera zaražena su prilikom neposrednog kontakta sa oboljelom pacijenticom, tokom snimanja pluća, iako su bili adekvatno zaštićeni. Nažalost i u svijetu su prvi obolijevali zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji borbe sa COVID 19. Inficirani uposlenici ove ustanove su dobrog općeg zdravstvenog stanja i nalaze se u kućnoj izolaciji – kazala je dr. Kamenica.

Trenutno je nemoguće ustanoviti kako je došlo do širenja zaraze, ali je činjenica da su zdravstveni radnici rizična kategorija jer pružaju usluge pacijentima, uključujući i one koji su inficirani. U Kantonalnoj bolnici konstantno se poduzimaju sve zaštitne mjere u cilju spriječavanja širenja koronavirusa

  • Bolnica je od sinoć i jutros temeljito dezinfikovana, a testiranja uposlenika i ostalih bližih kontakata će biti nastavljena. Svi trebamo biti oprezni, a posebno pacijenti koji dođu u zdravstvenu ustanovu da daju tačne podatke i da se svi čuvamo, držimo distancu, vodimo računa o ličnoj higijeni, da se ljudi ne opuštaju i ne grupišu. I veći klinički centri dolaze u takve situacije da zdravstveni radnici na prvoj liniji rade za zaraženim osobama i budu inficirani, ali u manjim sredinama je dodatni problem i nedostatak kadra”, kaže Kamenica.

U Zavodu za javno zdravstvo naglašavaju da postoji lokalna transmisija virusa te da se testiraju svi sumnjivi pacijenti, koji imaju bilo kakve respiratorne tegobe.

U Goraždu je trenutno osam zaraženih osoba, dvije su izliječenje, a vrše se i nova testiranja. 74 osobe su trenutno u samoizolaciji, dok je izašlo njih 201.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OZBILJNO UPOZORENJE ZA PENJAČE NA DARIVI: BUDITE IZUZETNO OPREZNI

0
Gorska službe spašavanja, stanica Sarajevo objavila je ozbiljno upozorenje za one koji se penju na Darivi u Sarajevu.