S druge strane, nalaze se na crnoj listi ‘zabranjenih’ namirnica koje valja izbjegavati ukoliko želite smršati i hraniti se zdravo.
Šta je na kraju istina, jesu li ugljikohidrati dobri ili ipak loši za naše tijelo?
- Naše tijelo razgrađuje ugljikohidrate i pretvara ih u šećer ili glukozu i zatim ga koristi ne samo za neposrednu energiju koja slobodno teče u krvi i tako podiže razinu šećera u krvi, već i za buduće korištenje, pa se pohranjuje u jetri i mišićima – objašnjava Amy Shapiro,osnivačica Real Nutrition NYC.
Prema riječima Amy Shapiro, našem tijelu su potrebni ugljikohidrati ne samo zbog energije, već i zbog moždanih funkcija koje pokreće šećer.
- Kada tijelu nedostaje ugljikohidrata, organizam počinje sagorijevati masti kako bi dobio potrebnu energiju – što je osnova za anti-ugljikohidratnu Atkinsonovu dijetu – međutim, naš mozak ne radi na mast. Njemu je potrebna glukoza ili šećer kako bi normalno funkcionirao – kaže Amy te dodaje kako potpuno izbjegavanje ugljikohidrata može prouzrokovati da se osjećamo tromo, umorno, bezvoljno i mrzovoljno, što baš i nije zabavno, piše Refinery29.com.
Namirnice koje sadržavaju ugljikohidrate vrlo su dobro poznate – poput žitarica, kruha i tjestenine, no ugljikohidrata ima i u voću, povrću, pa čak i u mlijeku, slasticama i slatkišima.