DOBRO PAZITE: OVO JE NAJGORA HRANA ZA DIJABETIČARE OD KOJE OPASNO SKAČE ŠEĆER

Ukoliko imate dijabetes tipa 2, znate da svakodnevno morate voditi računa o ishrani kako ne biste pogoršali zdravlje. Postoje namirnice koje su velika opasnost - važno je da ih izbjegavate u širokom luku.

Ukoliko izaberete pogrešnu hranu za svoj sljedeći ručak, može se dogoditi da vam nivo šećera u krvi skoči do kritičnog nivoa. Visok nivo šećera u krvi obično ne izaziva simptome dok nivo ne dostigne više od 200 m/dl. Zbog toga je neophodno da osoba koja ima dijabetes tipa 2, tokom dana prati nivo šećera u krvi.

Unošenje previše jednostavnih ugljikohidrata u organizam može da dovede do porasta nivoa šećera u krvi – jer su načinjeni od prostih šećera koje tijelo može brzo da razloži. Primjer namirnice sačinjene od jednostavnih ugljikohidrata je bijeli hljeb – najgori prehrambeni izbor za dijabetičare tipa 2.

Ljekari, također, uglavnom savjetuju osobe koje boluju od ovog stanja, da biraju namirnice sa smanjenim sadržajem masti i kalorija. Gojaznost je često okidač za dijabetes tipa 2, a također može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Unošenje previše zasićenih masti u tijelo putem ishrane može biti kobno za dijabetičare. Puter ili margarin je primjer namirnice sa dosta zasićenih masti tako da je bijeli hljeb s ovim namazom, također, loša ideja za obrok za dijabetičare.

Mnogo zasićenih masnoća sadrže i neki mesni proizvodi, kao što je slanina – pa bi bilo dobro da i nju izbacite iz menija za ručak. Osim dosta masnoća, slanina sadrži i mnogo soli.

Popularni sir u listićima, koji biste, eventualno, stavili u svoj sendvič sa slaninom, također nije zdrav izbor. Uprkos tome što sir ima nizak glikemijski indeks, što znači da neće povisiti nivo šećera u krvi, najbolje je izbjegavati prerađene sireve. Kako je ovaj sir, također, bogat solju i zasićenim masnoćama, nekoga ko je već u opasnosti od kardiovaskularnih bolesti, stavlja u još veći rizik.

Ako ovakav ručak prati i napitak poput kafe sa punomasnim mlijekom i šećerom, tu već dovodite svoje zdravlje u ozbiljnu opasnost.

Sve ovo će dijabetičarima zvučati sumorno, ali postoje zdrave, a jednako ukusne alternative. Zamijenite bijeli hljeb, puter, slaninu i listić sir hljebom od cijelog zrna, ćuretinom, humusom, krastavcem, paradajzom, feta sirom i maslinama.

Najzdravije piće je voda, ali možete dodati krišku limete ili limuna da biste dobili svježiji i ukusniji napitak.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE