DODIJELJENA PRIZNANJA ORGANIZACIJAMA I POJEDINCIMA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA CZ

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine – Sektor za zaštitu i spašavanje, povodom 1. marta, Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite, zaštite i spašavanja Bosne i Hercegovine, dodijelilo je priznanja organizacijama i pojedincima za poseban doprinos u oblasti zaštite i spašavanja.

Zahvalnice su dodijeljene  pojedincima i organizacijama za saradnju, podršku i pomoć koja je bila od izuzetnog značaja za organizaciju, razvoj i provođenje zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnji dobitnici su – Ambasada Države Katar, Ambasada Narodne Republike Kine i Ured Ambasade Republike Azerbejdžan.

Također, zahvalnice su uručene Japanskoj agenciji za međunarodnu saradnju – JICA, Operativnom centru Granične policije BiH, Operativnom centru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Operativnom centru za komandovanje i kontrolu u institucijama odbrane BiH, Operativnom centru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Republičkom operativno-komunikacijskom centru RS, Operativnom centru civilne zaštite FBiH i Operativno-komunikacijskom centru javne sigurnosti Brčko distrikta BiH.

Pismene pohvale zaštite i spašavanja dodijeljene su pojedincima koji su nesebičnim radom, angažovanjem i ostvarenim rezultatima ispoljili samopožrtvovanje i humanost i time dali izuzetan doprinos u jačanju zaštite i spašavnja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini.

Pohvale su dobili – načelnik Štaba za vanredne situacije RS Milan Novitović, načelnik Opštine Kostajnica Nikola Janjetović, Drago Martinović iz Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona, Sanel Šurković iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Nedeljko Gavrić iz Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH, Sabahudin Spahović iz Gorske službe spašavanja – stanica Jablanica, Jagoš Čomara iz Spasilačke služba Wolf Foča, Dušan Kojić iz Ministarstva civilnih poslova BiH, brigadir Fikret Bandić iz Oružanih snaga BiH, Arijana Redžepović iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Gorana Vukičević iz Republičke uprava civilne zaštite RS, Mustafa Kadribegović iz Federalne uprave civilne zaštite, Murat Baručija iz Federalne uprave civilne zaštite i Mirsad Hasanbašić iz Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH.

Dobitnici pohvale su i organizacije – Federalna uprava za inspekcijske poslove, Helikopterski servis RS i Gorska služba spašavanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je čestitao dobitnicima priznanja i izrazio zahvalnost svim profesionalcima u civilnoj zaštiti, posebno zbog doprinosa u borbi protiv pandemije COVID-19.

  • Izražavam zahvalnost na vašoj hrabrosti i odlučnosti da u svakom trenutku budete spremni suočiti se sa teškim situacijama kako biste sačuvali ili spasili živote, imovinu i životnu sredinu. Hrabrost i odlučnost su osobine koje će biti potrebne još više kako bi se suočili sa složenom krizom koju je cijela planeta proživjela od kraja 2019. godine, zbog COVID-19 – kazao je Cikotić.

Generalna skupština Međunarodne organizacije civilne zaštite je temu ovogodišnjeg obilježavanja 1.marta posvetila ulozi civilne zaštite u očuvanju ekonomije.

– Veoma je važno da stalno ulažemo u civilnu zaštitu, bavimo se prevencijom, obučavamo stručne kadrove i nabavljamo modernu specijaliziranu opremu. Jer ulažući u civilnu zastitu, ulažemo u ekonomiju naše države – istakao je Cikotić.

Zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, ovogodišnje obilježavanje Dana civilne zaštite organizovano je bez zvanične ceremonije, u cilju zaštite zdravlja  dobitnika priznanja, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE