DODIK SE PONOVO OBRUŠIO NA SCHMIDTA: MI NE ŽELIMO BIH KAKVU ONI HOĆE DA IZGRADE

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH održao je danas konferenciju za medije i ponovo se obrušio na novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji danas preuzima dužnost.

Konferenciju je Dodik počeo izjavom da je visoki predstavnik nelegalan i nelegitiman i da se njegove odluke u RS-u neće primjenjivati.

  • Velike zemlje su prekršile Aneks 10. Mi (RS) smo strana potpisnica. U ime nas je sporazum potpisala Srbija. Visokog predstavnika nema nigdje u Dejtonskom sporazumu. On je samo u aneksu 10. Predviđeno je da strane koje su potpisale treba da se saglase o imenovanju visokog predstavnika – kazao je Dodik.

Nastavio je negiranjem Vijeća za implementaciju mira (PIC), nazvavši ga “neformalnom političkom organizacijom velikih sila”.

  • Arogancija velikih zemalja svakako je od početka bila namjenjena da razgaradi ustavne i Dejtonske okvire Republike Srpske. Ono što sada hoće je da dokrajče Republiku Srpsku. Tako žele da razgrade poziciju RS-a kao strane potpisnice. Oni šalju poruku da ovdje nema života mladima i da oni trebaju otići u Austriju i Njemačku jer im tamo trebaju kao jeftina radna snaga – istakao je Dodik.

Potom se ponovo vratio na novog visokog predstavnika rekavši da preko njega njemačko društvo pokazuje jednu drugu izopačenost načinom kojim djeluje izvan Njemačke.

  • Schmidt ni sam ne zna ni gdje je pošao ni gdje je došao. Visoki predstavnik i da je legalan nema nikakvih ingerencija. Promoviše se kao mesija. Njemačka i austrijska linija već 150 godina moderira na ovim prostorima. Ja neću biti na sastanku koji je predviđen u Predsjedništvu, ali to je njima samo formalnost – izjavio je Dodik.

Zaključio je da u RS još uvijek mogu prihvatiti BiH prema Dejtonu.

  • Mi Srbi ćemo opstati u tome. Alternativa tome je razlaz. Naš odgovor je snažan i bit će još snažniji. Mi ne možemo vjerovati u dobre namjere gospodina Schmidta. Mi ne želimo BiH koji oni hoće da izgrade – zaključio je Dodik.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE