DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: U ATENTATU U BEOGRADU UBIJEN PREMIJER SRBIJE ZORAN ĐINĐIĆ

1848. U Beču izbile velike studentske demonstracije protiv apsolutističkog režima kancelara Klemensa Metternicha, što je bio početak revolucije koja je potresla temelje Austrije i dovela do sloma Metternichovog apsolutizma.

1854. Velika Britanija i Francuska zaključile savez s Otomanskim carstvom protiv Rusije u Krimskom ratu.

1925. Umro kineski revolucionar i državnik Sun Jat-sen, otac moderne Kine i njen prvi predsjednik (1911-1912). Godine 1894. poveo je borbu za rušenje monarhije, a 1905. osnovao Saveznu ligu iz koje je 1912. nastala stranka Kuomintang. Nakon njegove smrti vođstvo nad Kuomintangom preuzelo je desno krilo stranke predvođeno Chiang Kai-shekom.

1930. Mahatma Gandhi započeo je Dandi marš, 24-dnevni i 320 km dug put, radi prkosa britanskom porezu na sol u kolonijalnoj Indiji.

1938. Predvođene Adolfom Hitlerom, njemačke trupe umarširale u Austriju, čime je ta država pripojena Trećem rajhu.

1940. Potpisan je Moskovski mirovni sporazum, čime je završen Zimski rat između Finske i Sovjetskog saveza. Finska ustupila grad Viborg te Karelijsku prevlaku te još neke regione.

1947. Predsjednik SAD-a Harry Truman proklamovao je u Kongresu doktrinu o pomoći zemljama ugroženim od komunizma – Trumanova doktrina. Prva sredstva su data Grčkoj i Turskoj.

1971. Premijer Hafez al-Asad izabran je referendumom za predsjednika Sirije.

1984. U Velikoj Britaniji je počeo generalni štrajk rudara.

1993. U seriji eksplozija 13 podmetnutih bombi u indijskom gradu Mumbai poginulo najmanje 200 ljudi, a 1.100 ranjeno.

1995. U Beogradu u 72. godini umro Mija Aleksić, popularni pozorišni i filmski glumac.

1999. U Berlinu umro Yehudi Menuhin, jedan od najvećih violinista 20. vijeka. Počeo je da svira u petoj godini, a svjetsku slavu stekao je u sedmoj, kada je na koncertu u San Franciscu svirao Mendelssohnov koncert za violinu.

1999. Poljska, Češka i Mađarska postale članice NATO-a.

2001. Uz posredovanje međunarodne zajednice predstavnici srpske vlasti i pobunjenih Albanaca na jugu Srbije potpisali sporazum o prekidu vatre.

2001. U akciji uništavanja neislamskih kulturnih spomenika talibanske vlasti u Afganistanu u Bamianu uništile su dva najveća kipa Bude u svijetu stara nekoliko hiljada godina.

2002. Savjet bezbjednosti UN-a je, na prijedlog SAD-a, usvojio rezoluciju u kojoj se prvi put pominje Palestina kao posebna država, pored Izraela.

2003. U atentatu u Beogradu, ispred sjedišta Vlade, ubijen premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić. Za vrijeme njegovog mandata počeo proces demokratizacije društva i ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.