DOK SE PRIBLIŽAVAJU IZBORI: MOSTARCI UNAPRIJED TRAŽE RJEŠENJA

Iako je frapantan podatak da Mostar 12 godina nije imao lokalne izbore, zabrinjava i činjenica da se u ovom gradu decenijama građani truju zbog deponije Uborak. Ekološka bomba, kako je mnogi zovu, još nije stala sa radom.

Građani već godinama upozoravaju na bolesti koje su se pojavile, na neugodan miris, ali i veliku štetu po okolinu. Nade da će deponiju zatvoriti, izmjestiti na drugu lokaciju, polažu u novi saziv vijeća, zbog čega su kandidatima na lokalnim izborima uputili otvoreno pismo u kojem traže da javno obećaju kako će raditi u korist građana, stavljajući na listu svojih prioriteta zatvaranje Uborka.

Rezultate su rekli predstaviti dan prije izbora. Nositeljica liste za Sjever i osoba koja je među upućenijima na listi BH bloka o ovom problemu je Samija Kazazić. Njena kuća se nalazi svega nekoliko metara od deponije, te zbog toga odlično razumije probleme komšija, piše Oslobođenje.

Rezultate su rekli predstaviti dan prije izbora. Nositeljica liste za Sjever i osoba koja je među upućenijima na listi BH bloka o ovom problemu je Samija Kazazić. Njena kuća se nalazi svega nekoliko metara od deponije, te zbog toga odlično razumije probleme komšija.

  • Ova deponija koristi se jednim od najprimitivnijih načina za odlaganje otpada i prepunila je sve svoje kapacitete. Krajnje je vrijeme ne da se počne rješavati, već da se taj problem riješi. Cijelo područje je toliko kontaminirano da će biti teško sve to realizovati, čak i ako se ovog momenta ona zatvori, kazala je.
Foto: Anadolija

Ako osvoji dovoljan broj glasova i stupi u Gradsko vijeće, zalagat će se za formiranje stručnog tima koji će dalje utvrditi kakvo je stvarno stanje unutar deponije. Hitno izmještanje Uborka i pronalazak nove lokacije zagovaraju i u Platformi za progres.

  • Smatram da Hercegovina ima povoljnih lokacija za izmještanje deponije Uborak, a da ne uzrokuje štete po stanovništvo. U svakom slučaju smo stava da ćemo podržati zatvaranje i njeno izmještanje – ističe nosilac liste za Stari grad Platforme za progres Mak Mehić.

Kredit za pokretanje deponije čije zatvaranje mnogi traže, Grad Mostar još nije otplatio.

  • Deponija je prvobitno zamišljena kao gradska, pa je u međuvremenu korištena kao regionalna i svaki kamion koji dođe iz Gruda ili nekog obližnjeg mjesta se naplaćuje, ali taj novac završava u džepovima drugih. Stoga je i očekivati da pravi gubitke. Potrebno je i da se Vlada FBiH aktivno​ uključi u rješavanje ovog problema – zaključio je.

Pored deponije, Mostarce muče i drugi problemi. Poplavljene ulice zbog nefunkcionalnih kolektora kroz kampanju su često pominjali članovi BH bloka.

  • Poslije svake kiše grad pliva, jer kolektori ne rade. Potrebna je revizija kako bi se saznalo zbog čega nisu urađeni, a onda da vidimo i financijsku konstrukciju – kazao je nositelj liste BH bloka Arman Zalihić.

Kandidat Koalicije za Mostar za Gradsko vijeće iz SBB-a Anel Kljako napominje da pored svih problema koje Mostar ima, glavni je svakako taj da što su građani 12 godina bili uskraćeni za jedno od osnovnih ljudskih prava.

  • Mnogo toga ne znamo, šta se sve dešavalo, jer nije bilo vijeća u proteklih 12 godina. Međutim, vjerujemo da će nakon ovih izbora stvari biti mnogo jasnije – kazao je Kljako.

Bez komentara

Samo kada pogledate ulice koje su pune smeća, jasno je da je stanje lošije danas nego prije osam ili 12 godina, poručuju dobri poznavaoci političkih i svakih drugih prilika u Mostaru.

  • Ono što je dobro i što se uspjelo napraviti, ja bih rekao, jeste to da nije bilo previše usmjeravanja novca na političke projekte koji bi možda bili rezultat želja pojedinih političkih opcija, nego se radilo o nekoliko važnih strateških projekata, smatra Zoran Krešić, dugogodišnji novinar.

Najzaslužniji za haotično stanje u koje je zapao Mostar su svakako oni pod čijom vladavinom su dopušteni mnogobrojni propusti. Dvanaest godina ovim gradom vladao je gradonačelnik Ljubo Bešlić, kadar HDZ-a BiH, zbog čega je i bilo očekivati kako iz ove stranke ne žele komentarisati problem zvani deponija Uborak. ​

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE