DOKTORICA HITNE UPOZORILA NA BOL KOJA DOVODI DO TEŠKOG INVALIDITETA I SMRTI: NASTUPA POTPUNA ODUZETOST

Doktorica Ivana Stefanović iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd rekla je u Jutarnjem programu da ljudi često ne prepoznaju povrede vratne kičme, koje mogu da imaju strašne posljedice, pa čak i one najteže.

Komentarišući slučaj koji se dogodio u srijedu, kada je čovjek pao sa tramboline i zadobio teške povrede glave i vratnog dela kičme, doktorica je dala savjete jer se ovakve traume nekada ne prepoznaju na vrijeme.

  • Mi smo primili poziv oko 17 sati, da je došlo do povrede glave, ali nismo očekivali i povredu vratne kičme. Da, kičmeni kanal je na vratnom dijelu najširi ali tu se nalaze nervi koji kontrolišu disanje i rad srca i povrede mogu biti smrtonosne. Tu je i mogućnost potpune oduzetosti odnosno kvadriplegije – rekla je ona.

Doktorica Stefanović je podvukla šta bi trebalo raditi ako mislimo da je neko zadobio povredu vratnog dijela kičme.

  • Ako je osoba, recimo, skočila u vodu i po izlasku se žali na bol u vratu ili glavi, najvažnije je da je ne pomijerate dok ne dođu spasioci. Ništa ne stavljajte pod glavu, ne okrećite tu osobu, nije dozvoljeno nikakvo pomjeranje jer je moguće da je koštana struktura povrijeđena, ali da moždina još uvijek nije oštećena. Bilo kakvo pomjeranje ili manipulacija nosi rizik da se koštana struktura zabije u kičmenu moždinu i izazove težak invaliditet – rekla je doktorica.
  • Ne pomjerajte tu osobu, ne stavljajte joj ništa pod glavu, ne dajte joj da jede niti pije, već nas pozovite i recite nam tačno šta se desilo i da sumnjate na povredu vratne kičme – rekla je ona.

Simptomi povrede vratne kičme su bol u vratu, slabost ili odsustvo osjećaja u rukama, bilo kakav neurološki deficit, pa čak i samo spazam vrata.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U FEDERACIJI BIH VIŠE OD 24.000 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U 2023. GODINI

0
Tokom 2023. godine na cestama u Federaciji BiH dogodilo se 24.300 saobraćajnih nesreća , što je za 13,9 posto više u odnosu na 2022. godinu.