DOKTORICA PORODILA MAJKU U AVIONU, BEBA DOBILA IME PO NJOJ

Doktorica Aisha Khatib, docentica na Odjelu za porodičnu medicinu na Sveučilištu u Torontu, bila je na letu iz Dohe u Kataru prema Entebbeu u Ugandi udobno zavaljena na svom sjedištu kada je stigao dramatičan poziv.

Naime, žena iz Ugande, koja se vraćala kući s posla iz Saudijske Arabije, upravo se spremala roditi.

Zahvaljujući prisebnoj reakciji doktorice, dijete je, iako u 35. sedmici, rođeno zdravo, a djevojčica je, u znak zahvalnosti doktorici, dobila ime Miracle (Čudo) Aisha.

  • Vidjela sam kako su se ljudi okupili oko pacijentice. U tom trenutku pomislila sam kako je riječ o nekoj kritičnoj situaciji, poput srčanog udara – kazala je dr. Khatib za BBC.

Doktorici Khatib pomogla su još dva putnika – onkološka sestra i pedijatar iz Doktora bez granica, koji su se također zatekli na letu.


Beba je jako plakala, a nakon brze provjere, doktorica je dala dijete pedijatru na detaljniji pregled.

  • Pogledala sam bebu, bila je stabilna, a onda sam pogledala mamu koja je također bila dobro – kazala je dr. Khatib. Zatim je rekla: ‘Čestitam, dobili ste djevojčicu’, a onda je cijeli avion počeo pljeskati i navijati.

Ja sam tek tad postala svjesna da smo u avionu i da svi gledaju, kroz smijeh je ispričala doktorica, prenosi Jutarnji list.

  • Najbolja je stvar što je majka odlučila dijete nazvati po meni – ponosno je naglasila Khatib.

Doktorica je odlučila malenoj Aishi pokloniti ogrlicu s njezinim imenom na arapskom jeziku.

  • Neka to bude mali znak pažnje od doktorice koja ju je porodila na 35.000 stopa iznad Nila – kazala je Khatib.

Iako se porođaj dogodio još 5. decembra, doktorica je tek ovaj vikend objavila fotografije događaja, s obzirom da je, kaže, imala previše posla u Torontu koji se bori s epidemijom koronavirusa.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TUŽBA PROTIV SUTKINJE IZ GRADAČCA NIJE NI POKRENUTA ZBOG NEODREĐIVANJA ZABRANE...

0
Na pripremnom disciplinskom ročištu u postupku protiv Lejle Numanović, sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, rečeno je da tužba nije pokrenuta zbog neodređivanja mjera zabrane Nerminu Sulejmanoviću, već zbog korištenja dijelova odluke iz drugog predmeta.