DOM ZDRAVLJA MOSTAR ZATVARA NEKE AMBULANTE, TRAŽE PROLONGIRANJE POČETKA NASTAVE

Zbog velikog broja oboljelih građana, zbog gripe i korone, veliko je opterećenje na kapacitet Doma zdravlja u Mostaru, pa je otežan pristup porodičnim ljekarima, Hitnoj pomoći i Izolatoriju.

Kako su saopćili iz Doma zdravlja Mostar, zbog pogoršanja situacije, primorani su zatvoriti pojedine ambulante kako bi preusmjerili medicinske kapacitete u najteže pogođene ambulante, Izolatorij te Hitnu pomoć.

  • Gripa se inače javlja sezonski i za razliku od prehlade, gripa obično započinje iznenada: javljaju se jaki bolovi u mišićima i zglobovima, groznica, visoka tjelesna temperatura, suhi kašalj i glavobolja. Covid-19 najčešće ne počinje naglo te se u početku javlja s blaže povišenom tjelesnom temperaturom uz suhi kašalj koji je kroz prvi tjedan bolesti blag, a tek kasnije postaje jači (kod gripe kašalj obično počinje na početku bolesti, tj. 2-3 dan bolesti), a najčešće izostaje bol u mišićima koja se kod gripe javlja odmah u početku. Isto tako, glavobolja se uz gripu javlja u pravilu uvijek, dok je ista rjeđa kod Covid-19 – navode iz DZ Mostar.

Napominju da se gripa liječi simptomatski, a posjeta ljekaru je potrebna samo ako ne uspiju sniziti temperaturu, postoji osjećaj gušenja, odnosno teškog disanja ili ako se pogorša osnovna bolest.

  • Budući da je gripa, kao i Covid, virusna infekcija kod nje liječenje antibioticima nema nikakvog efekta. Stoga je jako bitno ne uzimati antibiotike bez indikacije, jer antibiotska terapija pri virusnim infekcijama samo može produžiti bolest. Ako razvijete neke od simptoma povišene temperature, kašlja, grlobolje i slično nema potrebe se isti dan javljati liječniku, pogotovo dolaziti u prostorije Hitne pomoći. Liječimo se kućno simptomatski – snižavamo temperaturu paracetamolom ili ibuprofenom, pijemo dovoljno tekućine, uzimamo pastile za grlobolju i pobrinemo se za zdraviju prehranu. Najbitnije je ograničiti kretanje kako ne bismo dalje širili virus bez obzira o kojem se virusu radilo. U slučaju pogoršanja stanja, odnosno, visoke temperature, temperature koja se ne spušta na lijekove, problema sa disanjem, pogoršanog stanja svijesti, naglog pogoršanja bolesti, jakih bolova, pritiska u prsima, osipa uz temperaturu i sličnih stanja, tada se javiti na bilo koje dostupno radno mjesto Doma zdravlja – saopćili su.

Zbog velike raširenosti bolesti u Mostaru, preporučuju nadležnima da prolongiraju početak školske nastave za barem sedam dana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NEDJELJOM RADIO NA NJIVI, ČEKA GA KAZNA

0
Njemački poljoprivrednik iz okruga Eichstätt, u Bavarskoj, prekršio je tamošnji zakon o nedjelji i državnim praznicima jer je u nedjelju rano popodne radio na svojoj njivi, piše Agrarheute.