Sastojci:
1 kg brašna (tip 400 meko)
600 ml mlijeka
1 pakovanje kvasca (50 g)
3 ravne kašike masti (ili zejtina)
4 ravne kašike šećera
1 kašičica soli
2 kašičice šećera za kvasac
2 žumanca
Priprema:

U mlako mlijeko (600 ml) izdrobite kvasac, stavite 2 kašičice šećera i ostavite da nadođe.
Za to vrijeme, u većoj vanglici, umutite 2 žumanca, dodajte mast ili ulje, šećer, so pa na kraju dodajte i nadošli kvasac.
Sve umiješajte pa postepeno dodajite brašno i mutite.
Zamesite tijesto srednje mekoće (važno da se ne lijepi za ruke i radnu površinu).
Zatim umiješeno tijesto ostavite da odmori 20-30 minuta.
Poslije 30-ak minuta tijesto ponovo malo premesite bez dodavanja brašna i rastanjite na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm).
Čašom vadite krofne, pa ostavite da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vrijeme zagrijte ulje na umjerenoj temperaturi.
Prije prženja krofne još malo blago rastanjite oklagijom i ostavite da malo odmore.
Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.
Gotove krofne uvaljatjte u prah šećer i poslužiti tople.