Njegov opojni miris i ukus bakinog džema nas uvijek vrate u bezbrižna vremena. Ovo je bezvremeni desert, koji je lak za pripremu, a većinu sastojaka već imate kod kuće.
Sastojci:
- 100g čokolade
- 5 jaja
- 150 gr maslaca
- 1 kesica vanilinog šečera
- 200gr meda
- 150gr brašna
- 50gr mljevenog keksa
- 180gr jogurta
- 2 kašike kakaa
- 1 kesica cimeta
- 1 kesica praška za pecivo
- 200-300gr marmelade ili džema od šljiva
- 20gr bijele čokolade za dekoraciju
Za glazuru:
- 200gr čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema:
Za početak odvojite žumanca od belanca. Maslac i vanilin šećer umutite pjenasto i dodajte jedno po jedno žumance, i dalje muteći. Polako dodajte med i jogurt i mutite dok ne dobijete glatku smjesu. Čokoladu otopite na slaboj vatri, pa je dodajte smjesi koju ste prethodno napravili.
Brašno, kakao, keks i začine pomiješajte, pa sve zajedno dodajte u smjesu sa maslacem i žumancima. Promiješajte dok se sve ne sjedini lijepo.
Prethodno odvojena bjelanca umutite sa malo soli, dok ne postane čvrsto poput šlaga, zatim i to dodajte u smjesu.