DOMAĆI HLJEB BEZ KVASCA: RECEPT ZA NAJMEKŠE I NAJVAZDUŠASTIJE TIJESTO!

Po ovom receptu ćete od sad stalno mijesiti hljeb.

Ovaj hljeb će biti jednako ukusan, bez obzira na neostatak kvasca. Pravi se vrlo jednostavno i brzo.

Tajni sastojak u koji mu daje mekanu i vazdušatu teksturu, u ovom slučaju, je prašak za pecivo.

Za fermentaciju:

  • 280ml hladnog mlijeka
  • 200g bijelog brašna
  • Za ostalo:
  • 150g brašna
  • 25g praška za pecivo
  • 25g maslaca
  • 1 kašičica soli
  • Malo šećera

Priprema:

Pomiješajte mlijeko i brašno (280ml hladnog mlijeka, 200g bijelog brašna) pa prekrijte posudu i ostavite 30 minuta.

U drugu posudu pomiješajte ostale sastojke, brašno, prašak za pecivo, maslac, so i šećer, pa ih nakon 30minuta, dodajte u onu u kojoj ste prethodno pomiješali mlijeko i brašno.

Dobro sve izmješajte dok se sve ne sjedini i tijesto bude bez grudvica.

Zagrijte rernu na 210 stepeni , a pleh premažite uljem. Da bi se zadržala vlažnost, a tijesto bilo mekše, pleh prije pečenja prekrijte papirom za pečenje.

Pecite 30 minuta, pa nakon toga skinite papir za pečenje i ostavite u rerni još 10 minuta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

POMOĆU OVOG RECEPTA NAPRAVITE BRZO PECIVO BEZ KVASCA

0
Nemate vremena praviti klasični hljeb, a ne ide vam se ni do pekare? Idealno rješenje je naan, indijski hljeb, kojeg ćete pripremiti brzo, a uz to ne treba vam na kvasac.