Ljetne vrućine moguće je preživeti samo uz dovoljnu količinu sladoleda. Zbog toga za vas danas imamo domaći recept koji se jednostavno i brzo priprema, a na ukusu mu mogu zavidjeti svi kupovni sladoledi.
Sastojci:
- Za 4 porcije
- 1 šolja malina
- 1 šolja šećera
- 3 žumanaca
- prstohvat soli
- 1 šolja slatke pavlake
Priprema:
Stavite manji pleh za pečenje u zamrzivač. Uzmite potom šerpu i u njoj zagrijte maline i polovinu šećera na umjerenoj vatri. Dovedite maline do ključanja i kuhajte oko 10 minuta. Procijedite maline kroz sitno sito kako biste ukloniti sjemenke. Šerpu zatim isperite i napunite vodom oko 2,5 cm, i dovedite do ključanja.
Uzmite zatim mikser i umutite žumanca, ostatak šećera i soli. Stavite zatim posudu za miskanje preko šerpe sa vrelom vodom i mutite ručno dok smjesa ne postate blijeda i pahuljasta, oko 5 minuta. Sklonite sa šerpe sa vodom i nastavite da miksate još 5 minuta. Dodajte zatim maline i miješajte dok se sve ne sjedini.
Umutite slatku pavlaku i sjedinite sa smjesom sa malinama. Poslužite se lopaticom za miješanje umjesto nastavaka za mikser. Prespite smjesu u ohlađenu posudu za pečenje koju ste stavili u zamrzivač i ostavite najmanje 3 sata da se dobro stegne.