Iako vodi porijeklo iz sjeverne Azije i Evrope, ribizla je voće koje je relativno popularno kod nas. Postoje tri vrste ribizle, a to su: crvena (Ribes Rubrum) crna (Ribes Nigrum) i bijela ribizla. Kod nas se najčešće može vidjeti sitne bobice crvene ribizle, iako je crna daleko zdravija, s čime ćemo se upoznati u narednim redovima ovog teksta.
Možete ih koristit svježe ili u obliku sokova, sirupa, džema, marmelade, pa čak i u obliku kompota. Sok od ribizle je izuzetno zdrav, jer je sjajan izvor antioksidanasa za naš organizam. Ipak, preporuka je da ribizlu (kao uostalom i drugo voće) treba koristiti svježe, dakle, sezonske plodove tj. frišak sok dobijen cijeđenjem.
Hranljivi sastav ribizle:
Kao izuzetan izvor vitamina C, i crne i crvene ribizle su veoma pozitivne po naš imunološki sistem pa stoga održavaju cjelokupno zdravlje osobe. Ovo čudesna voćka dobro je poznata još od davninva da jača, čisti organizam, kao i da nas uljepšava (pa čak će i starije osobe revitalizovati). Pošto je ribizla izuzetno korisna u borbi sa slobodnim radikalima i u prevenciji svih oblika karcinoma, ako je redovno konzumirate, možete značajno usporiti starenje, tj. bit ćete zasigurno dugovečniji – kako tvrde naučnici.
Ribizle u sebi imaju proteine, ugljene hidrate, kao i kalorije (u veoma malim količinama). U sebi sarže bogate izvore karotena, vitamina B1, B2, B6, E, pa i niacina. Kao što smo već spomenuli, u pogledu hranljivosti, crna ribizla je bogatija vitaminima i mineralima od crvene i biele. Također, bogate su vlaknima, a sadrže i velike količine vitaminima C i A, pantotenske kiselinje, minerale kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, cink, fosfor… Što se tiče sadržaja prirodnih kiselina u ribizlama, one su izuzetno bogate limunskom kiselinom, kao i jabučnom, i još nekim drugim kiselinama.
Ljekovite dobrobiti ribizle:
Bobice crvene ribizle poznate su kao voće koje otvara apetit, jača organizam i čisti ga od nagomilanih štetnih materija. Također, podstiču lučenje pljuvačnih žlijezda a osnažit će cjelokupan imunitet. Ribizla kao veoma ljekovita voćka se pokazala i putem svojih napitaka i čaja (koji je jako uspješan u liječenju prehlade i gripa, zbog bogatstva vitaminom C). Konzumacijom ove voćke dovodite sebe u manji rizik od raka crijeva, izbalansirana probava, pomaže u liječenju čira i gastritisa, prevenirate srčane bolesti, štiti krvne sudove, kod proširenih vena i arteroskleroze, protiv malaksalosti je, snizit ćete uz nju krvni pritisak, bit će vam zdravije kosti, odlična u borbi protiv reume, a čisti kožu i čini kosu zdravom. Čak i ako se osjećate slabo ili malaksalo, ribizla je ta koja će vam pomoći. Budući da sadrži obilje minerala, ribizla pomaže i u liječenju anemije. Ribizle su korisne i za zdravlje bubrega, a na primjer, čaj od listova crne ribizle, uz pomoć svojih blagodarnih eteričnim uljima, pomaže radu bubrega, otklanja infekciju mokračnih kanala, kao i pijesak. Ribizla zbog svog antibakterijskog svojstva sprečava infekcije pa čak i upalu pluća, a vjerovali ili ne, sok je odlična i za zube. Naime, ako sok od ribizle zadržite neko vrijeme u ustima, pomoći će vam da ojačate desni, kao i da spriječite njihovo krvarenje.
Recept za domaći sok (sirup) od ribizle:
Sastojci:
1 kg ribizla,
400 ml vode,
100 ml soka limuna,
500 g smeđeg šećera.
Priprema:
Iscijedite sok iz ribizla i pomješajte ga s ostalim sastojcima te ulijte u prethodno sterilisane boce. Sok možete čuvati u frižideru i piti po jednu čašu dnevno.