DOMAĆI SPECIJALITETI: TRI UKUSNE SALATE U KOJIMA ĆETE UŽIVATI ČITAVU ZIMU

Uz naše savjete naučite kako pripremiti salatu od graha, zelene rajčice i paprike, kisele krastavce i turšiju.

Salata od graha, zelene rajčice i paprike

Ova miješana salata idealna je za pravljenje zimnice i može se dugo očuvati, no toliko je ukusna da smo uvjereni kako će vam nestati vrlo brzo! Donosimo vam recept koji je dostatan za sedam-osam staklenki salate.

Sastojci:

1 kg mladog graha
2 kg zelenih rajčica
2 kg crvene paprike
1 čaša bijelog octa (mjerica za sve je čaša od jogurta)
1 čaša ulja
1 čaša šećera
2 nasjeckane čaše peršinovog lista
1 glava češnjaka
6 čajnih žlica octa
feferon po želji

Priprema:

  1. Grah skuhajte posebno, ali ne do kraja.
  2. Papriku narežite na rezance pa zatim na kockice. Zelene rajčice također narežite na kockice. U duboki lonac stavite sve sastojke osim graha i peršina i kuhajte 20-30 minuta.
  3. Umiješajte grah u smjesu, dodajte peršin i kuhajte još deset minuta. Ako je pregusto, razrijedite kuhanom vodom.
  4. Staklenke za zimnicu sterilizirajte u pećnici i vruće povrće prelijte u sterilizirane staklenke. Dobro zatvorite poklopce i deset minuta držite u pećnici na 100 stupnjeva.

Kiseli krastavci

Sastojci:

5 kilograma krastavaca (manjih)
3 litre vode
1,5 alkoholnog octa (10%)
125 g šećera
125 g soli
Malo papra u zrnu
Malo svježeg kopra

Priprema:

  1. Zajedno prokuhajte vodu, ocat, šećer i sol. Krastavce dobro operite i ocijedite na krpi. U prokuhane staklenke stavite nekoliko zrnca papra, manju stabljiku kopra, gorušice, te gusto poslažite krastavce koje ćete preliti vrućim octom.
  2. Odmah zatvorite staklenke koje možete staviti u lonac s vrućom vodom na pasterizaciju ili pak u pećnicu na 80 °C na 45 minuta. Nakon toga pustite da se staklenke s krastavcima ohlade, te ih spremite na hladnije i tamnije mjesto.
  3. Na isti način možete spraviti paprike i feferone, no njih je potrebno prije popariti.

Turšija

Turšija je ukiseljeno povrće, zelene rajčice, paprika, krastavci, čitavi listovi zelja, mrkve, cvjetače i to sve u jednoj posudi.

Sastojci:

5 kg povrća
4 l vode
1,5 do 2 l octa
2 žličice soli

Priprema:

  1. Za pripremu smjese za kiseljenje: Omjer vode i octa za smjesu za kiseljenje je 2:1, manje ili više ovisno o vrsti i stupnju kiselosti octa kojim se koristite. Dodajte malo soli.
  2. Odabrano povrće dobro očistite te prelijte hladnom smjesom za kiseljenje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.