Međutim, postoje veoma jednostavni recepti sa kojim nema greške i koje će s lakoćom napraviti i početnici u kuhinji.
Donosimo takav jedan recept. Većina nas će priznati da nema slađeg zalogaja od vruće lepine sa kajmakom, tako da ćete imati priliku da uz malo uloženog truda uživate u dobrom obroku.
Sastojci:
200 ml mlake vode
100 ml toplog mlijeka
1 kašičica šećera
10 g pivskog kvasca
450 g brašna
Brašno
3 kašike ulja
1 kašičica sloli
Priprema:
Pomiješajte vodu i mlijeko u dubljoj posudi, pa dodajte tri kašike ulja. Dodajte kvasac i šećer, pa miješajte dok se kvasac ne rastopi. Potom sipajte brašno i kašičicu soli. Miješajte da dobijete glatko tijesto, a ukoliko je potrebno dodajte još brašna. Mijesite dok ne dobijete homogenu smjesu.
Tijesto pokrijte i ostavite da odstoji dva sata. Poslije tog vremena ponovo premijesite i podijelite na pet jednakih dijelova. Oblikujte lepinice, koje ćete razvući rukama i poredati ih na pleh prekriven papirom za pečenje.
Ostavite još 25 minuta da lepine nadođu. Prije pečenja premažite ih maslinovim uljem. Pecite ih u rerni zagrijanoj na 250 stepeni 10 minuta. Dok su još vruće premažite ih puterom, da im sačuva mekoću i svježinu. Ove lepine ostaju svježe su po dva, tri dana.
Poslužite ih vruće uz kajmak.
Prijatno!