DOMAĆICE, NAPRAVITE DOMAĆE LEPINE KAKVE DO SADA UKUĆANI NISU JELI: NE POSTOJI JEDNOSTAVNIJI RECEPT OD OVOG

Kad mlađim domaćicama neko pomene domaći hljeb i lepine, one uglavnom imaju utisak da ih kod pravljenja ovih tijesta čeka dug i komlikovan posao.

Međutim, postoje veoma jednostavni recepti sa kojim nema greške i koje će s lakoćom napraviti i početnici u kuhinji.

Donosimo takav jedan recept. Većina nas će priznati da nema slađeg zalogaja od vruće lepine sa kajmakom, tako da ćete imati priliku da uz malo uloženog truda uživate u dobrom obroku.

Sastojci:

200 ml mlake vode

100 ml toplog mlijeka

1 kašičica šećera

10 g pivskog kvasca

450 g brašna

Brašno

3 kašike ulja

1 kašičica sloli

Priprema:

Pomiješajte vodu i mlijeko u dubljoj posudi, pa dodajte tri kašike ulja. Dodajte kvasac i šećer, pa miješajte dok se kvasac ne rastopi. Potom sipajte brašno i kašičicu soli. Miješajte da dobijete glatko tijesto, a ukoliko je potrebno dodajte još brašna. Mijesite dok ne dobijete homogenu smjesu.

Tijesto pokrijte i ostavite da odstoji dva sata. Poslije tog vremena ponovo premijesite i podijelite na pet jednakih dijelova. Oblikujte lepinice, koje ćete razvući rukama i poredati ih na pleh prekriven papirom za pečenje.

Ostavite još 25 minuta da lepine nadođu. Prije pečenja premažite ih maslinovim uljem. Pecite ih u rerni zagrijanoj na 250 stepeni 10 minuta. Dok su još vruće premažite ih puterom, da im sačuva mekoću i svježinu. Ove lepine ostaju svježe su po dva, tri dana.

Poslužite ih vruće uz kajmak.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ŠOK I RASPRAVA: RAČUN IZ RESTORANA DIGAO BALKAN NA NOGE

0
I dok visoke cijene hrane na računu nisu iznenadile, izdvajanje čaše vode kao obračunske stavke izazvalo je šok i raspravu.