DOMAĆICE, NAPRAVITE DOMAĆE LEPINE KAKVE DO SADA UKUĆANI NISU JELI: NE POSTOJI JEDNOSTAVNIJI RECEPT OD OVOG

Kad mlađim domaćicama neko pomene domaći hljeb i lepine, one uglavnom imaju utisak da ih kod pravljenja ovih tijesta čeka dug i komlikovan posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, postoje veoma jednostavni recepti sa kojim nema greške i koje će s lakoćom napraviti i početnici u kuhinji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donosimo takav jedan recept. Većina nas će priznati da nema slađeg zalogaja od vruće lepine sa kajmakom, tako da ćete imati priliku da uz malo uloženog truda uživate u dobrom obroku.

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

200 ml mlake vode

100 ml toplog mlijeka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 kašičica šećera

10 g pivskog kvasca

450 g brašna

Brašno

3 kašike ulja

1 kašičica sloli

Priprema:

Pomiješajte vodu i mlijeko u dubljoj posudi, pa dodajte tri kašike ulja. Dodajte kvasac i šećer, pa miješajte dok se kvasac ne rastopi. Potom sipajte brašno i kašičicu soli. Miješajte da dobijete glatko tijesto, a ukoliko je potrebno dodajte još brašna. Mijesite dok ne dobijete homogenu smjesu.

Tijesto pokrijte i ostavite da odstoji dva sata. Poslije tog vremena ponovo premijesite i podijelite na pet jednakih dijelova. Oblikujte lepinice, koje ćete razvući rukama i poredati ih na pleh prekriven papirom za pečenje.

Ostavite još 25 minuta da lepine nadođu. Prije pečenja premažite ih maslinovim uljem. Pecite ih u rerni zagrijanoj na 250 stepeni 10 minuta. Dok su još vruće premažite ih puterom, da im sačuva mekoću i svježinu. Ove lepine ostaju svježe su po dva, tri dana.

Poslužite ih vruće uz kajmak.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

EVO KAKO IZABRATI UKUSNU I ZRELU LUBENICU

0
Jeste li primijetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mjesto na kojoj je ista ležala na zemlji tokom dozrijevanja.