Zato što je bogata gvožđem izuzetno je efikasna kod liječenja anemije. Ona sadrži i bjelančevine, minerale, masti, ugljene hidrate i vitamine B1, B2, C, kao i dosta vitamina B12, koji je veoma rijedak u biljnim namirnicama. Boja cvekle potiče od antocijana, prirodnog biljnog pigmenta za kojim raste interesovanje zbog mogućnosti primjene u prevenciji kardiovaskularnih oboljanje i tumora. Kao i biljka i sok od cvekle je izuzetno zdrav, pogotovo ako se pravi svjež.

Najbolje je piti svjež sok od cvekle, zato što se kuhanjem gubi većina zdravih supstanci. Prednost sokova je to što njihovi hranljivi sastojci brže dospijevaju u organizam od sastojaka unijetih kroz čvrstu hranu zato što ne moraju da se vare. Istraživanja na Queen Mary University of London u Velikoj Britaniji pokazuju da jedna čaša ovog soka dnevno smanjuje krvni pritisak, čak i kod ljudi koji nisu prethodno pili lijekove.
Ovaj sirup kombinuje cveklu i još neke izuzetno zdrave namirnice, a pije se ujutru, po jedna mala kafena kašičica. Za ovaj recept biće vam potreban i blender koji može da samelje potpuno sirovu cveklu. Ovako dobijeni sirup se ne razmućuje sa vodom.

Sastojci:
- 1 kg cvekle,
- 500 gr šargarepe,
- sok od jednog limuna,
- tri narandže,
- dve jabuke,
- 800 grama meda.
Cveklu, šargarepe i jabuke oljuštite i isječete na komade, a zatim ubacite u blender. Meljite ih dok se potpuno ne izmješaju i pretvore u kompaktnu kašu. Narandžu i limun iscijedite ručno i dodajte u prethodno pripremljenu kašu. Cijelu smjesu pomešate sa kvalitetnijim domaćim medom i sipate u staklene flaše. Ova količina sirupa potrajat će vam otprilike tri nedjelje.