DONOŠENJE ZAKONA O ŠUMAMA U FBIH NEMINOVNO: U TOKU KONSULTACIJE

U Federaciji Bosne i Hercegovine u toku su konsultacije o amandmanima na Prijedlog zakona o šumama, čije je donošenje neminovno budući da od 2009. godine ne postoji zakonsko rješenje koje uređuje oblast šumarstva na nivou Federacije.

Potvrdila je to u intervjuu za Fenu pomoćnica federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Danica Cigelj, te podsjetila da je na prošlomjesečnoj sjednici Predstavničkog doma Vlada FBiH povukla iz procedure navedeni zakon jer je u međuvremenu došao veliki broj amandmana.

Prijedlogom zakona o šumama predviđa se, prevashodno, uređenje oblasti očuvanja i zaštite šume i šumskog zemljišta kojim upravljaju Federacija BiH, kantoni i jedinice lokalne samouprave.

  • Zakonom se obezbjeđuje održivo gospodarenje najvrednijeg prirodnog bogatstva Federacije BiH, a kroz praćenje realizacije svih planskih dokumenata vezanih za gospodarenje šumom. Gospodarenje državnim šumama se daje u nadležnost kantonima kroz formiranje preduzeća za gospodarenje šumom, s tim da je ostavljena mogućnost jedinicama lokalne samouprave da pokrenu inicijativu za formiranje novog preduzeća na nivou kantona – rekla je Cigelj.

Primjenom novog zakona lokalnim zajednicama bit će omogućeno da učestvuju u donošenju planskih akata na osnovu kojih se gospodari u šumarstvu.

  • Naknada za korištenje državnih šuma koju korisnik šuma uplaćuje lokalnim zajednicama je povećana u odnosu na Zakon o šumama iz 2002. godine i plaća se direktno na njihove račune po izdatim fakturama na mjesečnom nivou. Jedinica lokalne samouprave se oslobađa plaćanja naknade za eksproprijaciju državnog šumskog zemljišta za projekte od značaja za njen razvoj – kazala je Cigelj.

Dakle, novina u zakonu je da je povećana naknada za korištenje šuma u vlasništvu države u korist lokalnih zajednica/općina, te bi se plaćala kao namjenski prihod Federacije BiH u iznosu od 1 posto, namjenski prihod kantona u iznosu od 1 posto i u korist jedinica lokalne samouprave/općine osam posto, koje ovim sredstvima mogu raspolagati u skladu sa svojim potrebama.

Također, kaže da je osigurano sufinansiranje poslova gospodarenja šumama na kršu iz namjenskih sredstava koja se prikupljaju po osnovu ovog zakona, a predviđeno je i donošenje posebnog zakona o kršu kojim će se utvrditi područja krša i njegove granice.

Zakonom je propisano i osnivanje Instituta za šumarstvo na nivou Federacije BiH.

  • Na ovaj način,  prvi put bi se osnovala jedna visokostručna institucija koja će se baviti izradom strateških i planskih dokumenata i stručnih šumarskih elaborata, u cilju očuvanja i održivog razvoja šuma, održivog i kvalitetnog upravljanja i korištenja te očuvanja prirode za dobrobit sadašnjih i budućih generacija. Institut će također biti važan dio produbljivanja znanja i povećanja svijesti o važnosti šuma u životnoj sredini i upravljanju njima. Planirano je da institut bude samoodrživ jer će se njegovi poslovi finansirati iz namjenskih sredstava predviđenih ovim zakonom, a svi detalji će se urediti posebnim zakonom – konstatovala je Cigelj.

Novim zakonom je propisano da će Vlada Federacije BiH, u cilju unapređenja i daljnjeg razvoja drvoprerađivačkog sektora i transparentne prodaje šumskih drvnih sortimenata donijeti „Uredbu o načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata porijeklom iz državnih šuma“, gdje će jedan od kriterija biti stepen dovršenosti proizvoda od drveta.

– Na osnovu toga će se omogućiti da više sirovine (u skladu sa svojim instaliranim kapacitetima) dobiju proizvođači namještaja, odnosno oni koji izrađuju finalne proizvode od drveta i zapošljavaju više radnika, kako bi se ostvarila i veća dodana vrijednost proizvoda od drveta, drvoprerađivači ostvarili veći prihod te obezbijedio prostor za veće zapošljavanje radnika – dodala je Cigelj.

Zakonom se osigurava transparentan način prodaje šumskih drvnih sortimenata

Govoreći o trenutnim problemima u oblasti šumarstva, istakla je da se oni odnose na sprečavanje bespravne sječe šuma i bespravno zauzimanje državnog šumskog zemljišta, kao i na obezbjeđenje uslova, prvenstveno finansijskih i uspostavu sistema za zaštitu šume od biljnih bolesti koje značajno ugrožavaju stabilnost šuma i smanjuju prihod od šume.

Novim rješenjem potrebno je omogućiti rad šumarske inspekcije i priliv sredstava u budžet Federacije po osnovu korišćenja državnih šuma i šumskog zemljišta.

Zakonom su predviđene daleko veće kazne za njegovo nepoštivanje, kako za korisnike šuma tako i za sve one koji vrše nedozvoljene radnje.

Propisana je uspostava informacionog sistema u šumarstvu, a u cilju praćenja realizacije svih planova u šumarstvu.

Također, je definisano da čuvari šuma budu u sastavu korisnika šuma, odnosno u sastavu kantonalnog šumsko-privrednog društva, umjesto ranijeg rješenja koje je propisivalo da su čuvari šuma u sastavu kantonalne uprave za šumarstvo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DUŠKO TOMIĆ 30 GODINA POZIVA NA KAŽNJAVANJE ZLOČINA U BIJELJINI: TO...

0
Advokat Duško Tomić je, u ime članova porodica ubijenih u Bijeljini 25. septembra 1992. godine, vodio istragu o njihovim ubicama. Danas su državni organi, nakon više decenija istrage, konačno reagovali i uhapsili sedam osoba koje su učestvovale u egzekuciji 22 civila među kojima sedmero djece i osam žena.