DORTMUND POBJEDOM PROTIV PARIŽANA OBEZBIJEDIO LIGU PRVAKA NAREDNE SEZONE

Veliki rezultat napravila je Borussija iz Dortmunda, koja je protiv Paris Saint - Germaina imala i dodatni motiv.

Trka za dodatna mjesta u Ligi šampiona za sezonu 2024/25 je gotova. Pored Italijana koji su petog predstavnika obezbijedili nedavno, i Njemačka će imati isti broj ekipa u Ligi šampiona naredne sezone.

Naime, od naredne sezone Liga šampiona će imati 36 umjesto dosadašnjih 32 predstavnika, dva dodatna mjesta pripast će zemljama sa najboljim ovosezonskim koeficijentom, a još dva mjesta više bit će za ekipe koje prolaze kroz filter kvalifikacija.

Što se tiče trke za najbolje ove sezone, sve je postalo poznato nakon meča Dortmund – Paris Saint – Germain. Milioneri su slavili veliku pobjedu protiv “Mbappea i drugova“, a na taj način Njemačka je stvorila nedostižnu razliku u odnosu na Englesku u trci za drugo mjesto na ovosezonskoj listi UEFA-e.

Njemačka je došla do koeficijenta 18,357 što je iz ove perspektive i definitivno nedostižno za Englesku i Francusku, dok su Španci još ranije ispali iz trke.

Engleskoj je u Evropi ostao samo još jedan predstavnik, Aston Villa će u četvrtak uveče igrati polufinale Lige konferencije protiv Olimpijakosa. U slučaju sve tri pobjede tima iz Birminghama, Engleska može maksimalno do 18,250 bodova.

U trci su bili i Francuzi, koji pored PSG-a imaju u Evropi još Olimpik, ekipa iz Marseillea je u polufinalu Lige Evrope gdje im je rival Atalanta. Čak i u slučaju svih pobjeda do kraja PSG-a i Olimpika, Francuska bi stigla do 18,083 bodova.

U italijanskoj Seriji A Inter je osvojio titulu, plasman u Ligu šampiona naredne sezone teoretski je obezbijedio još njihov gradski rival Milan. Preostala tri mjesta tek treba da budu potvrđena, četiri kola prije kraja Juventus ima 65, Bolonga 63, Roma 59, Atalanta 57, a Lazio 55 bodova. Sve ove ekipe su u konkurenciji za još tri mjesta u eliti.

U Njemačkoj dilema više nema, poznato je kojih će pet ekipa i definitivno predstavljati Bundesligu u Ligi šampiona u sezoni 2024/25. Pored šampiona Leverkusena, to su Bayern, Stuttgart, Leipzig i – Dortmund.

Upravo je Borussija igrala za sebe, za to dodatno peto mjesto. I bez dileme, ekipa koju sa klupe predvodi Edin Terzić, po svim parametrima, zaslužuje da bude u društvu najboljih.

Kad već pominjemo ekipe koje su obezbijedile mjesto među 36 najboljih naredne sezone, pored Intera, Milana, Leverkusena, Bayerna, Stuttgarta, Leipziga i Dortmunda to su još: Arsenal (Engleska), Manchester City (Engleska), PSG (Francuska), PSV (Nizozemska) i Feyenoord (Nizozemska).

Dakle, poznata je trećina trećina učesnika Lige prvaka, direktnih će biti još 13, dok će 11 doći kroz kvalifikacije. Šansu da se kroz ovogodišnju Ligu Evrope elite domognu imaju Marseille, Atalanta i Roma, dok je to pravo već obezbijedio Leverkusen.

(Sport klub)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BEĆIROVIĆ I KOMŠIĆ ĆE PRISUSTVOVATI GLASANJU U UN-U O REZOLUCIJI O...

0
Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, prisutvovat će sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o genocidu u Srebrenici.