DRAGAN VIKIĆ NIJE KRIV!

Pred Sudom BiH izrečena je prvostepena presuda Draganu Vikiću, bivšem komandantu Specijalne jedinice, Jusufu Pušini, bivšem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju kao i nekadašnjim pripadnicima Jedinice rezervnog sastava policije Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću.

“Nisu krivi”, rekao je sudija Zoran Božić nakon što je pročitao imena optuženih Dragana Vikića, Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića zvanog Šok i Mladena Čovčića.

Tako je Sud Bosne i Hercegovine nepravosnažno oslobodio Drgana Vikića i druge svih optužbi za ratne zločine koje im je Tužilaštvo BiH stavljalo na teret.

Njima se sudilo u posljednjih pet godina za navodna ubistva osmorice zarobljenih vojnika bivše JNA. Prema optužnici ubistvo se desilo 22. aprila 1992. u Velikom parku u centru Sarajeva. Optužnicom bivšeg komandanta Vikića i nekadašnjeg zamjenika ministra Pušinu teretili su za nekažnjavanje počinitelja, Nermina Uzunovića za ubistvo, a Mladena Čovčića za zataškavanje i uklanjanje tragova.

Samed Durgut /Hayat

Adna Dobojlić, advokatica Dragana Vikića nedavno nakon završnih riječi zatražila je oslobađajuću presudu, kako je ona tada rekla nije utvrđena nikakva efektivna kontrola komandanta Vikića, kao i naređivanje osobama iz optužnice.

Odbrana Pušine je također zatražila oslobađajuću presudu za njega, jer kako je advokat Nikica Gržić naveo da Tužilaštvo nije dokazalo da je Pušina imao ovlaštenja i efektivnu kontrolu na Odredom za specijalne namjene.

Samed Durgut /Hayat

Odbrana Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića također su zatražili da ih Državni sud oslobodi svih optužbi koje im se stavljaju na teret.

Kao i ranije i danas su bivši pripadnici Specijalne jedinice bili ispred Suda BiH i čekali presudu komandantu Vikiću i ostalim. Kao i ranije kako istakli su da su tu kako bi pružili podršku heroju odbrane Sarajeva, odnosno njihovom nekadašnjem komandantu i saborcima. 

Samed Durgut /Hayat

Ranije su isticali kako je Vikić komandovao u skladu sa svim vojnim propisima i konvencijama. On je kažu komandant koji je u ratu svoje borce kaznio i zbog najmanje greške.  

(Dženeta Sarić Kozić)

Samed Durgut /Hayat
Samed Durgut /Hayat
Samed Durgut /Hayat
Samed Durgut /Hayat
Samed Durgut /Hayat

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GLUMICA DOLORES LAMBAŠA SLAVILA BI 43. ROĐENDAN: ŽIVOT IZGUBILA U STRAVIČNOJ...

0
Na današnji dan, prije 43 godine, rođena je jedna od najtalentiranijih hrvatskih mladih glumica, Dolores Lambaša koja je preminula 2013. godine od zadobivenih poveda u stravičnoj prometnoj nesreći pokraj Slavonskog Broda.