DRONOVIMA SNIMILI PLAVE KITOVE, PRIZOR JE NESTVARAN

Nevjerovatni snimci dronova prikazuju plave kitove koji plivaju ka površini okeana kako bi se hranili , dok istraživanje otkriva da im ova praksa pomaže da sačuvaju energiju.

Istraživači su proučavali populaciju plavih kitova koji plivaju u blizini Novog Zelanda, i otkrili su da će kitovi loviti plijen u plitkim vodama radi uštede energije. To je omogućilo kitovima da smanje vrijeme ronjenja za oko dva i po minuta, piše Mirror.

Video pogledajte i OVDJE

Istraživači sa Univerziteta Oregon State koristili su nevjerovatne snimke dronova u studiji. Plavi kitovi izlaze na površinu kako bi se hranili jer im pomaže u očuvanju energije, pokazalo je novo istraživanje koje je obuhvatilo nevjerovatne snimke sisara. Stručnjaci sa Univerziteta Oregon State otkrili su da hranjenje na okeanskoj površini ima važnu ulogu u lovu na hranu među novozelandskim plavim kitovima.

Plavi kitovi su najveći sisari na Zemlji i moraju pažljivo uravnotežiti troškove energije koju dobijaju iz hrane sa troškovima energije koja se koristi za dobijanje hrane.

Oregonski tim otkrio je da plavi kitovi to čine kako bi uštedili na energetskim troškovima hranjenja poput ronjenja, zadržavanja daha ili otvaranja usta. Ako izazovu dodaju, njihov plijen je malen, pa moraju pronaći i pojesti velike količine malih rakova kako bi napravili bilo kakav energetski napredak.

Autor studije, dr Lei Tores, docent na Univerzitetu Oregon Stejt, rekao je:

  • Ljudi razmišljaju o kitovima koji moraju da se udube duboko da bi došli do najgušćeg plena. Ali ako svoj plijen mogu naći u plitkim vodama, zapravo je više isplativo hraniti se blizu površine. U ovoj populaciji kitova na Novom Zelandu oni su se više hranili na područjima gdje je njihov plijen bio gust. Njihovi zaroni su bili relativno kratki, a hranili su se više na površini, što zahtjeva manje energije, rekao je Tores.

Tokom terenskog putovanja radi proučavanja plavih kitova na obali Novog Zelanda, dr Tores i cijeli tim posmatrali su površinsko hranjenje iz svog čamca. Nalazi su otkrili da su novozelandski plavi kitovi imali relativno kratko vrijeme ronjenja oko 2,5 minuta – u poređenju s ostalim populacijama plavih kitova, kojima je vreme ronjenja veće od 10 minuta. Vrijeme ronjenja novozelandskih plavih kitova opalo je još više, na manje od dva minuta.

Koautorka Davn Barlov, studentkinja laboratorije dr Tores, rekla je da snimci ispunjavaju jaz u naučnicima koji razumiju površinsko hranjenje. Kroz snimke su istraživači mogli da vide kako kit koristi svoje desno oko da bi ciljao plijen prije nego što ga ulovi.

Također su mogli da odrede udaljenost od kita do plijena i mjere koliko kit širom otvara usta da bi se hranio. Video je takođe pokazao odluku kita da se okreće s jedne na drugu stranu kako bi bolje zarobio plijen.

Iako su istraživači imali snimke površinskog hranjenja samo jednog kita, zabelježena su četiri susreta između tog kita i površinskog plijena.

  • Ovaj snimak naglašava vrijednost upotrebe drona za proučavanje i posmatranje kitova, rekao je Torres.

Snimci drona mogu biti dobar dodatak podacima prikupljenim za proučavanje površinskog ponašanja kitova. Otkrića su objavljena u časopisu Peer.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE