DRUGA STRANA PRAZNIČNOG SLAVLJA: KAZNE ZA KORIŠTENJE PIROTEHNIKE I DO 1.200 KM

Dolazak novogodišnjih praznika svake godine obilježi pojačana nabavka i upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava, čime se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, ugrožavaju životinje, a nisu rijetki slučajevi povređivanja.

Upotreba pirotehnike tokom decembra i januara prethodnih godina mnogima je nanijela ozbiljne povrede, naročito osobama mlađe životne dobi, te stoga nadležni organi apeluju na građane da predstojeće praznike proslave bez upotrebe tih opasnih sredstava, javlja Anadolu Agency (AA).

U Kantonu Sarajevo (KS), ali i u nekim drugim kantonima u BiH, posjedovanje, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi, kao i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, prekršaj je propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Kazne u Sarajevu od 300 do 1.200 KM

U navedenim slučajevima u Kantonu Sarajevo (KS) su predviđene kazne za učinoce od 300 do 900 KM, a za roditelje – usvojioce, odnosno staraoce maloljetnih prekršilaca, prekršajne sankcije su od 400 do 1.200 KM.

“Da bi se ova štetna i opasna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo će preduzeti planske mjere i radnje kroz angažovanje policijskih službenika u uniformi i građanskim odijelima na lokacijama gdje se može očekivati preprodaja i upotreba ovih sredstava. Također, u saradnji sa nadležnim inspekcijama provodiće se aktivnosti u cilju preventivnog djelovanja i onemogućavanja preprodaje ovih sredstava, uz preduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje se bave istim”, istakli su iz MUP-a KS.

Uprava policije apeluje na građane, a posebno na roditelje, da poduzmu sve kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava izbjeglo, a time i spriječilo eventualno povređivanje osoba, kao i sve druge neželjene posljedice do kojih dolazi korištenjem pirotehničkih sredstava.

Ugrožene i životinje

Od petardi i drugih pirotehničkih sredstava često stradaju životinje, posebno kućni ljubimci, koji se strahovito uznemire i pokazuju simptome paničnog napada. Obzirom da praznici traju nekoliko sedmica, kućni ljubimci su izloženi stresnoj situaciji jedan duži period. Psi bježe od straha, a u nekim slučajevima i nastradaju u naletu vozila.

“Za nas, ljude, kraj godine je obilježen praznicima, poklonima, lijepim stvarima, a za životinje, posebno one gradske, je to možda i najteži period u godini. Razlog tome su petarde, prskalice, rakete, vatrometi bez kojih je kraj godine u našem podneblju, nažalost, nezamisliv. Upotreba ovih manjih eksplozivnih naprava možda u pojedinim ljudima može da probudi adrenalin, osjećaj ugode i zabave, ali za životinje to su samo negativne emocije, šok i rastresenost”, istakla je Marela Zubić, osnivačica Facebook stranice “Čarobne šapice”.

Stranicu “Čarobne šapice” pokrenula je iz želje i potrebe da pomogne svim životinjama kojima je pomoć ljudi potrebna, a poseban apel je uputila povodom predstojećih praznika upozorivši kako pirotehnička sredstva mogu da izazovu i dovedu do ne samo tjelesnih povreda već i do stresa i velike uznemirenosti životinja.

“Često iste mogu dovesti i do životne ugroženosti životinja ili, pak, da ostave dugotrajne posljedice po zdravlje. Nerijetki su slučajevi srčanih udara, opekline, rane nastale usljed korištenja petardi. Naravno, nisu samo ulične životinje te koje proživljavaju u ovom periodu šok od količine buke i neugode izazvane upotrebom pirotehničkih sredstava, isto osjećaju i naši kućni ljubimci, članovi naših obitelji. Velika količina straha i stresa koje životinje proživljavaju zbog ovolike buke i nelagode može dovesti i do toga da, recimo, naši ljubimci u šetnji od panike pobjegnu od svojih vlasnika i nikada se više ne vrate, čak i stradaju ili budu teško životno ugroženi. Ono što ne želiš da učiniš sebi, nemoj ni drugom, ali ni životinji. Svi životi na planeti su jednako vrijedni”, poručila je Zubić.

Apel o potpunoj zabrani upotrebe pirotehnike

Sve je više apela udruženja za zaštitu životinja i veterinara o potpunoj zabrani upotrebe pirotehničkih sredstava.

U Hrvatskoj je Udruga “Prijatelji životinja” ove sedmice zatražila potpunu zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 tokom cijele godine, navodeći da je više od 30.000 građana potpisalo peticiju za zabranu petardi.

Zagrebačka policija upozorila je nedavno javnost da se pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije, koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne supstance, smiju prodavati samo starijima od 18 godina u razdoblju od 15. decembra do 1. januara i to isključivo u specijalizovanim prodavaonicama.

Prema Zakonu o zaštiti životinja, zabranjeno je bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje, za šta je propisana kazna od 2.600 do 7.900 KM.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.