DRUGAČIJA, A OPET UKUSNA: BAKLAVA S MAKOM

Pogledajte recept za neobičnu baklavu sa orasima i makom

Sastojci:

500 g kora za baklavu

150 g mak

150 g Orasi

300 g Šećer

1 kesica Cimet

1 kesica Vanilin šećer

0.5 l Voda

1 Limun

Ulje

Priprema:

Skuhati sirup od 300 g šećera i 0,5 litara vode. Dodati kesicu vanilin šećera i sok od jednog limuna. Ostaviti da se sirup prohladi.

Pomiješati mak, orahe i cimet. U dobro nauljen pleh staviti dvije kore poprskane mješavinom vode i ulja. Kore posipati nadjevom od maka.

Redati naizmjenično nauljene kore i nadjev sve dok ima sastojaka. Odozgo idu kore.

Baklavu isjeći oštrim nožem na kocke, preliti uljem i staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni. Peći oko 50 minuta.

Nakon toga, baklavu preliti prohlađenim sirupom i vratiti u isključenu rernu još 15 minuta. Ohladiti i služiti.

Vrijeme pripreme: 50 minuta

Zahtjevnost: Lagano

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.