ĐUKANOVIĆ: NIJE SREDNJI VIJEK PA DA JE CRKVA IZNAD DRŽAVE

Novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori spomenut je u govoru predsjednika ove države Mila Đukanovića na zasjedanju Vijeća za ljudska prava u Ženevi.

Đukanović je rekao kako njegova zemlja stalno radi na provedbi i zaštiti ljudskih prava te da su te vrijednosti osnov pregovaračkog postupka Crne Gore i Europske unije.

Za novi zakon je naveo da se njim na pravi način uređuje odvojenost vjerskih zajednica od države te da je na njemu rađeno pet godina.

  •  Međutim, već u pripremi, a posebno nakon njegovog usvajanja, Crna Gora se suočila s optužbama samo jedne vjerske zajednice i s brutalnom medijskom kampanjom dominantno iz bližeg okruženja, s vještim manipulacijama i pokušajima da se država optuži da namjerava otimati crkvenu imovinu i mijenjati njihovu višestoljetnu namjenu. Uz to, u međunarodnim forumima, uključujući i ovaj dom, mogle su se čuti optužbe da Crna Gora provodi politiku diskriminacije i krši vjerske slobode – naglasio je on.

Dodao je kako se zbog svega toga država suočava s višestrukim udarima, iznutra i izvana, kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim djelovanjem, usmjerenim na urušavanje pravnog poretka i negiranje građanskog i multietničkog karaktera crnogorske države, što bi u krajnjem značilo povratak na srednjovjekovni sistem u kojem je crkva bila iznad države i građana.

  •  Crna Gora je ovim zakonom potvrdila da je građanska država i zbog toga se suočava s udarima na svoj pravni poredak – zaključio je Đukanović podvlačeći kako je koncept multietničke i građanske demokratije jedini moguć na Zapadnom Balkanu-

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.