ĐUKANOVIĆ: ODLUKA RUSIJE DA CRNU GORU SVRSTA U NEPRIJATELJE JE ANTIHISTORIJSKA

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za grčki dnevni list Kathimerini kazao je da odluka Kremlja da Crnu Goru svrsta u neprijatelje Rusije predstavlja antihistorijski potez.

  • Kao što je antihistorijski čin napad Rusije na Ukrajinu, tako je i antiistorijska odluka Kremlja da Crnu Goru svrsta u neprijatelje Rusije. Biti danas protiv rata koji Rusija vodi protiv nezavisne evropske države Ukrajine, protiv jednog od Rusima najbližih naroda, pitanje je ne samo časti i nacionalnog dostojanstva, nego i zdravog razuma. Nije Crna Gora nikad bila niti je neprijatelj Rusije, već je protiv takvog anticivilizacijskog bespravnog nasilničkog ponašanja – poručio je Đukanović.

Dodaje da u Crnoj Gori već pet-šest godina pritisnutoj velikosrpskom i ruskom destrukcijom imamo političku krizu kojoj se ne nazire kraj.

  • Protivnici njenog evropskog i evroatlantskog puta u međuvremenu su od opozicije postali dio vlasti, i iznutra podrivaju institucije sistema. Da ironija bude veća, to je urađeno ne samo politikom, tj. nacionalističkim angažmanom Srpske pravoslavne crkve, koja je remetilački faktor i u Crnoj Gori i u regionu, nego i uz podršku pojedinih zapadnih partnera koji nisu vidjeli i još uvijek dovoljno ne vide destrukciju trećih strana zaogrnutu floskulama o demokratskom napretku društva. Projekat ‘Ruskog sveta’ se na Balkanu zove „Srpski svet“, a Crna Gora smatra se njegovim prirodnim dijelom.
  • Dakle, uzroka je mnogo, a povod za novi rat mogao bi se naći gotovo u svakoj od balkanskih zemalja. Razloge za strah donekle racionalizuje pravovremena i odlučna reakcija Evropske unije i NATO, cijelog demokratskog svijeta i monolitnost u osudi ruske agresije na Ukrajinu, i budi vjeru da do rata na Balkanu ipak neće doći – istakao je Đukanović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ŽENA U BRAZILU DOVELA MRTVACA U BANKU KAKO BI MOGLA PODIĆI...

0
Brazilska policija uhapsila je ženu koja je osumnjičena da je u banku dovela mrtvog čovjeka, za kojeg je rekla da joj je amidža, kako bi mogla podići kredit.