DUŠAN KNEŽEVIĆ OSUĐEN NA 31 GODINU ZATVORA ZBOG ZLOČINA KOD PRIJEDORA: OVI DOGAĐAJI SU OBILJEŽILI 18.MAJ

Ovi događaji su obilježili 18. maj u BiH i u svijetu.

1781. Španci u Cuscu pogubili peruanskog revolucionara Tupaka Amarua Drugog, koji je preuzeo ime jednog vladara Inka i 1780. podigao pobunu Inka protiv španskih osvajača.

1804. Napoleon Bonaparta proglašen je carem Francuske, a u decembru je krunisan kao Napoleon I.

1836. Rođen austrijski šahovski velemajstor Wilhelm Steinitz, prvi zvanični svjetski šampion. Titulu svjetskog šahovskog prvaka osvojio je 1886. pobjedom u meču sa Johannesom Zukertortom.

1868. Rođen ruski car Nikolaj II Aleksandrovič Romanov, posljednji monarh Rusije, najstariji sin Aleksandra III. Sa prijestola je zbačen u Oktobarskoj revoluciji 1917, a naredne godine je pogubljen zajedno sa članovima porodice.

1883. Rođen njemački arhitekta Walter Adolph Gropius, koji je 1919. u Weimaru osnovao prestižnu arhitektonsku školu Bauhaus.

1911. Umro austrijski kompozitor i dirigent Gustav Mahler, direktor Bečke opere koja je pod njegovom upravom doživjela zlatno doba (10 simfonija, ciklusi solo pjesama za glas i orkestar).

1920. U Poljskoj, blizu Krakova, rođen Karol Vojtila, koji je 1978. postao papa Ivan Pavao Drugi, prvi neitalijanski papa poslije 455 godina.

1944. Pobjedom saveznika, ali uz teške gubitke, završena Bitka za Monte Cassino, jedna od najvažnijih bitaka na Italijanskom frontu u Drugom svjetskom ratu.

1944. Sovjetske vlasti počele protjerivanje više od 200.000 Tatara sa Krima pod optužbom da su sarađivali sa Nijemcima tokom rata. Uglavnom su protjerani u centralnoazijske sovjetske republike i sve do devedesetih godina bio im je zabranjen povratak na Krim.

1954. Stupila na snagu Evropska konvencija o ljudskim pravima.

1974. Indija izvršila prvu nuklearnu probu u pustinji u Radžastanu i postala šesta zemlja koja je izvela nuklearnu eksploziju.

1992. Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice saopštio je da je zbog rata s prostora bivše Jugoslavije izbjeglo milion i 300 hiljada ljudi, što je stvorilo najveću izbjegličku krizu u Evropi od Drugog svjetskog rata.

1995. U Los Angelesu umro ruski baletski igrač Aleksandar Godunov, koji je prilikom gostovanja ruske baletske trupe u New Yorku 1979. prebjegao u SAD gdje je dobio azil. Iako je to izazvalo svojevrsni diplomatski rat dviju sila Godunov je nakon toga stekao svjetsku slavu. Umro je od hepatitisa, odnosno prekomjernog konzumiranja alkohola.

1996. Pod pritiskom međunarodne zajednice ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić povukao se sa mjesta predsjednika Republike Srpske. Dužnost predsjednika preuzela je potpredsjednica Biljana Plavšić. Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu optužio je u novembru 1995. Karadžića za ratne zločine i genocid. Osuđen je na 40 godina zatvora.

1998. Vlada SAD-a podnijela veliku tužbu protiv Microsoft korporacije, najjače softverske kompanije na svijetu, zbog monopola.

1999. Vlada u Sijera Leoneu i pobunjenici dogovorili prekid vatre, čime su okončane sedmogodišnje surove borbe.

2000. Savjet bezbjednosti UN-a jednoglasno je usvojio embargo na oružje protiv Etiopije i Eritreje, kao posljedicu ponovnog zahuktavanja njihovog dvogodišnjeg pograničnog rata.

2002. Bosanski Srbin Dušan Knežević, optužen za ratne zločine počinjene nad nesrbima kod Prijedora 1992., predao se Haškom tribunalu. Osuđen je na 31 godinu zatvora.

2005. Umro Frank Gorshin, američki glumac i veliki imitator.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OKI FANTOMI SE SPREMAJU ZA SEDMO EVROPSKO ZLATO

0
Aktuelni prvaci Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, Odbojkaški klub invalida Fantomi počeli su s pripremama pred odlazak na Kup šampiona koji će se od 26. do 28. aprila održati u hrvatskom gradu Poreču.