Često se nalazi na trpezi kako zbog činjenice da se jednostavno priprema, tako i zbog toga što grah sa zaprškom ili sočivo sa zaprškom pamtimo još iz ranog djetinjstva.
Niko ne može da ospori da je tradicionalni čorbasti grah izuzetno ukusan, ali grah sa zaprškom ili recimo grah na tiganju jednostavno nema konkurenciju. Već na sam pomen svima ide voda na usta.
U nekim krajevima, zaprška se pravi sa biljnom mašću, a u nekim u zapršci bez brašna.
Klasična zaprška za grah i sočivo se pravi od ulja (masti), brašna i aleve paprike.
Prvi način zaprške:
Brašno upržite do zlatne boje, dodajte alevu papriku i polako razredite sa dijelom čorbe.
Nakon toga, sve sipajte u grah i prema želji ostavite još nekoliko minuta na vatri.
Drugi način:
Najprije skuhajte grah potpuno.
Nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno sjeckane glavice luka dok ne omekša, te dodajte mljeveni paradajz i alevu papriku.