DVIJE STVARI RUŠE SAMOPOUZDANJE KOD DJETETA: MORA SE SUOČITI S NEUSPJEHOM

Jačanje samopouzdanja kod djeteta jedna je od najvažnijih stvari koje roditelji moraju usavršiti.

Iako je ponekad teško napraviti sve na ispravan način, psiholozi tvrde da postoje određene stvari koje bi bilo dobro izbjegavati, jer, navodno, uništavaju samopouzdanje kod djeteta.

Jedna od tih stvari je pretjerano hvaljenje i podilaženje djetetu. Iako na prvi pogled ova navika može izgledati stimulirajuće i poticajno, stvarnost je, zapravo, nešto drugačija. Naime, psiholozi upozoravaju kako pretjerano hvaljenje djece čini više štete nego koristi. Ako neprestano govorimo svom djetetu da radi fantastičan posao, zapravo mu na neki način dajemo do znanja da se ne treba više truditi, a upravo samopouzdanje dolazi iz rada, tačnije iz pokušaja i neuspjeha te ponovnog pokušaja.

Osim toga, još jedna greška koja itekako utječe na smanjeno samopouzdanje kod djece jeste nedozvoljavanje da uče iz vlastitih grešaka. Sasvim je razumljivo da roditelji nastoje spriječiti svoje dijete da pati, ali s vremena na vrijeme mora se suočiti s greškama i neuspjehom.

Kako objašnjavaju psiholozi, danas postoji sve više roditelja koji sve vrijeme pokušavaju spasiti svoju djecu od neuspjeha, a upravo je učenje na vlastitim greškama najbolji način da dijete izraste u samouvjerenu i uspješnu osobu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE