DŽAFEROVIĆ I MAHMUTBEGOVIĆ POSJETILI OPĆINU BUGOJNO

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović posjetili su danas općinu Bugojno povodom obilježavanja "Dana bugojanskih jedinica Armije RBiH" i 25.godišnjice "Kupreške operacije".

Došao sam na poziv organizatora tribine, kojom se obilježava 27. godišnjica od osnivanja Prve bugojanske brigade Armije RBiH i 25. godišnjica od oslobodilačke akcije Armije RBiH prema Kupresu. Sjećamo se šehida i poginulih boraca, onih koji su najzaslužniji za slobodu koju mi danas uživamo, i odajemo im dužno poštovanje – kazao je Džaferović.

Dodaje da su istina i pravda dvije ključne riječi kada je u pitanju prošlost Bugojna i Bosne i Hercegovine, uz konstataciju kao je ta općina „uradila puno na planu multietničke saradnje“.

  • Mislim da Bugojno na tome planu čini i radi dobar posao. Trebaju se gajiti i graditi dobri međuetnički odnosi u cijeloj BiH, jer je ona multietnička država. I ovdje su ti odnosi opterećeni prošlošću. Ali, neka bude istina, onako kako je zaista bilo, i neka pravda slijedi tu istinu – naglasio je.

Istaknuo je da „postoje prigovori boračkih udruženja Armije RBiH da se Tužilaštvo BiH ne odnosi na adekvatan način prema zločinu, koji su izvršili pripadnici HVO-a u Vrbanji kod Bugojna“.

  • Naravno, pozvat ćemo Tužilaštvo BiH da na principijelan način radi svoj posao, jer svako onaj ko je odgovoran za zločine, treba da za njih i odgovara. Tu ne može biti nikakvog selektivnog pristupa – poručio je.

Obećao je da će podržati realizaciju projekata i rješavanje pitanja koja su u interesu građana Bugojna, a o kojima se razgovaralo na sastanku u kabinetu općinskog načelnika Hasana Ajkunića kojem je, uz čelne ljude Općinskog vijeća Igora Vrljića i Saliha Gurbetu, te pojedine vijećnike, prisustvovao i ministar u Vladi SBK-a Amir Šečibović.

Ovom prilikom, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović posebno je naglasila važnost posjete preduzeću „Binas“, i razgovora koji su vođeni s rukovodstvom tog preduzeća namjenske industrije.

  • Za nas je to vrlo značajno. Jer, bitno je da ovo preduzeće dobije i jednu vrstu političke podrške, da se vidi da radnici ovdje rade, i da ima šansu – kazala je Mahmutbegović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OSTAJE LI BIH BEZ MILIJARDU EURA: KRIŠTO KAŽE DA SE ČEKA...

0
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izjavila je kako će Vijeće ministara najkasnije do ponedjeljka Evropskoj komisiji uputiti plan reformi, dokument koji je preduvjet za povlačenje sredstava iz Instrumenta za reforme i rast zapadnog Balkana.