DŽAFEROVIĆ: PRESUDA OSMANOVIĆU NEPRAVEDNA, SRBIJA ŠTITI ORGANIZATORE GENOCIDA OD PROCESUIRANJA

Presuda Beogradskog višeg suda Osmanu Osmanoviću predstavlja sramotan udar na pravdu, te će ostaviti teške posljedice na odnose između BiH i Srbije, izjavio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

  • Cijeli proces protiv Osmanovića je vođen protivno sporazumu koji su zaključili pravosudni organi dvije države. Da se poštovalo pravo i pravda, Osmanović bi bio izručen Bosni i Hercegovini kako bi bh. pravosuđe ispitalo navode koji su mu stavljeni na teret.

Imajući u vidu ocjene koje su evropski sudovi iznosili o pristupu srbijanskog pravosuđa u slučajevima Divjak i Ganić, nikako se ne može tvrditi da je Osmanović, kao branilac BiH iz perioda agresije, imao fer tretman pred srbijanskim pravosuđem- ističe Džaferović.

Nadalje, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović  navodi da je Srbija u više presuda međunarodnih sudova određena kao agresor na Bosnu i Hercegovinu, te je istaknuto da je njeno ratno rukovodstvo, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, bilo na čelu udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem uklanjanja nesrpskog stanovništva sa dijelova teritorije Bosne i Hercegovine.

  • Činjenica da Srbija ne procesuira i odbija isporučiti osumnjičene za učešće u organizaciji i izvršenju genocida u Srebrenici, poput Tomislava Kovača, Svetozara Kosorića ili Radoslava Jankovića, te da štiti osuđenog zločinca Novaka Đukića, najbolje govori da je Srbija država koja ne progoni, već štiti zločince – zaključuje Džaferović u pisanoj izjavi, saopćava Predsjedništvo BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NOVI LIDER FRANCUSKE DESNICE NE KRIJE SIMPATIJE PREMA TRUMPU: MOJE SRCE...

0
Predvodnik liste francuskog Nacionalnog skupa i čovjek kojeg mnogi smatraju liderom desnice u ovoj zemlji Jordan Bardella govorio je o brojnim geopolitičkim temama te se dotaknuo i izbora u SAD-u.